Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Duško Marković: Autoput je investicija u našu budućnost koju podržavaju tri četvrtine građana CG

Objavljeno: 26.06.2019. 21:17 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
„Autoput je investicija u našu budućnost. U nju ulažemo svoja i sredstva koja smo pozajmili i to pod najpovoljnijim uslovima, kako bismo obezbijedili održivi rast i razvoj za našu i za generacije poslije nas. … Ne postoje bilo kakva otvorena pitanja vezana za realizaciju namjenskog kredita niti je Crna Gora nije dala zemlju kao imovinu za obezbjeđenje kredita. .. Krediti se ne troše za rješavanje socijalnih problema i „miran mandat“ Vlade već za razvoj u funkciji unapređenja kvaliteta života građana“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Premijerskom satu.

Odgovarajući na pitanje Klub poslanika Socijaldemokrata i Liberalne partije Crne Gore o spekulacijama koje se često čuju kako našu zemlju navodno čeka „dužničko ropstvo“ zbog kredita podignutog za gradnju Autoputa predsjednik Vlade je rekao da se u javnosti nerijetko pokušava problematizovati uticaj kredita kineske Exim banke za izgradnju prve dionice autoputa na stanje naših javnih finansija, sa insinuacijama o poteškoći otplate kredita, teorijama zavjere o založenom zemljištu i slično.

„Zato prije nego Vam detaljno odgovorim, a u nadi da ćemo time staviti tačku na priče “rekla-kazala”, sa ovog mjesta poručujem da apsolutno ništa od toga o čemu se spekuliše - nije tačno. A evo šta jeste: Istina je da ne postoje bilo kakva otvorena pitanja vezana za realizaciju tog namjenskog kredita, niti naša država kasni sa isplatama, budući da period otplate kredita nije ni počeo. Otplata ovog kredita počinje u julu 2021. godine, i iznosiće 66,4 miliona dolara godišnje, tokom 14 godina otplate, a činiće oko jedne petine ukupnog javnog duga. Do sada je povučeno oko 655 miliona dolara iz kineskog kredita, a završetak prve dionice autoputa se očekuje tokom 2020. godine. Istina je takođe da Crna Gora nije dala zemlju kao imovinu za obezbjeđenje kredita. Naime, kredit je dobijen na osnovu najboljih uslova koje je konkretna banka u tom trenutku ponudila na globalnom finansijskom tržištu. Slikovito, između ostalog, ponuda Exim banke imala je kamatnu stopu od 2 odsto , a drugorangirana ponuda kamatnu stopu koja se kretala od 4,31 odsto do čak 7 odsto . I grejs period je bio drastično povoljniji kod kineske banke. Računica je, ne sumnjam, sada jasna“ – rekao je premijer Duško Marković dodajući da nema govora ni o kakvom „dužničkom ropstvu“.

Premijer je rekao da je Vlada projektovala otplatu navedenih kredita u okviru otplate ukupnog javnog duga, što je dio Strategije upravljanja javnim dugom Crne Gore.

Govoreći o efektima gradnje autoputa predsjednik Vlade je rekao da je izgradnja prve dionice auto-puta, zajedno sa ostalim investicionim projektima u zemlji, uticala na rast bruto investicija u zemlji u 2018. godini.

„Snažna investiciona potrošnja uticala je na rast u građevinarstvu, saobraćaju, povezanim djelatnostima, što je sve doprinijelo ekonomskom rastu od blizu 5 odsto koji smo ostvarili u posljednje dvije godine. Prema preliminarnim projekcijama Ministarstva finansija, očekivani neto efekat projekta izgradnje prioritetne dionice autoputa na realni BDP na kraju 2019. godine iznosiće oko 4,3 odsto , a na kraju 2021. oko 3,9 odsto . Uzimajući u obzir navedeni efekat ovog projekta na ekonomiju, očekuje se da će nivo BDP-a, u 2021. godini, u odnosu na 2015. godinu, biti realno veći za oko 20,0 odsto . To je i impresivan i potreban rast koji svoje efekte tek treba da iskaže. Dakle, pred nama su danas efekti rasta koje auto-put donosi tokom izgradnje, a prave benefite po razvoj on će donijeti kroz svoju eksploataciju i to upravo kroz ravnomjerni regionalni razvoj i veću bezbjednost naših građana i turista, kako ste i apostrofirali u svom pitanju. Doprinijeće boljoj dostupnosti nekoliko ski rizorta na Bjelasici, budućem ski rizortu na Hajli, kao i boljoj povezanosti privrednika i građana sa Sjevera sa centralnim i južnim dijelom Crne Gore“ – rekao je premijer Duško Marković.

Govoreći o otplati kredita premijer je rekao da će prihodi od putarine iznositi oko trećinu anuiteta te da Vlada stvara pretpostavke za gradnju naredne dionice koja neće biti finansirana iz kredita.

„Kada je u pitanju izgradnja auto-puta, jasno je da je ovo je investicija u našu budućnost. U nju ulažemo svoja i sredstva koja smo pozajmili i to pod najpovoljnijim mogućim uslovima, kako bi obezbijedili održivi rast i razvoj za našu i za generacije poslije nas. Dakle, investitor je država Crna Gora, a ne Kina ili bilo koja druga zemlja. I za kraj, saopštiću podatak koji je pokazalo istraživanje urađeno za potrebe Komunikacione strategije Vlade Crne Gore prošle godine, a koje pokazuje da čak 76 odsto građana Crne Gore podržava izgradnju auto-puta. To je za mene, kao predsjednika Vlade i jednog od zagovornika ovog projekta, mnogo važnije od pogovaranja onih koji koji osporavaju napredak Crne Gore, ili mu makar ne doprinose“ – zaključio je premijer Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

   
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?