Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Usvojen Predlog zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja

Objavljeno: 27.06.2019. 22:19 Autor: Ministarstvo zdravlja
Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici podržala izmjene Zakona o uzimanju i presađivanju organa u svrhu liječenja.

Ovim zakonskim rješenjim uređeno je doniranje organa od umrlog lica na osnovu njegove prethodne saglasnosti koju daje kao punoljetno, poslovno sposobno i lice sposobno za rasuđivanje kod izabranog doktora.

'U slučaju nastupanja moždane smrti lica koja nijesu dala ovu saglasnost, niti izjavu kod izabranog doktora da se izričito protive ovom postupku, saglasnost za uzimanje, odnosno davanje organa može da da član njihove uže porodice', kazala je prof.dr Vesna Miranović , nacionalni koordinator za transplantacije i zamjenica ministra zdravlja nakon sjednice Vlade.

Predložena rješenja daju mogućnost povećanja broja osoba koje će zaživotno, potpisivanjem donorske kartice dati pristanak da u slučaju moždane smrti njegovi organi budu korišćeni u svrhu liječenja, kao i povećanja broja transplantiranih organa licima kojima je to jedini način liječenja. 

'Promjena svijesti građana u sinergiji sa kvalitetnim zakonskim rješenjima može dovesti do istinskih pomaka u transplantacionoj medicini. Neka nam kao polazna osnova za poređenje služi podatak da je u Kliničkom centru Crne Gore utvrđena moždana smrt kod 47 osoba u poslednjih nekoliko godina, a da su samo dvije porodice dale saglasnost za doniranje organa', kazala je Miranović. 

Zakonom o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja iz 2016. godine nije bilo uređeno davanje saglasnosti punoljetnih lica, pravno sposobnih i sposobnih za rasuđivanje za doniranje organa u slučaju moždane smrti čime im je uskraćeno pravo da iskažu ličnu slobodnu volju dok su ovlašćenja u smislu odlučivanja o uzimanju organa prenijeta isključivo na porodicu.

U cilju sprječavanja svih oblika zloupotreba, novim zakonskim rješenjem se propisuje vođenje registara svih saglasnosti za uzimanje organa, kao i izjava o njihovom opozivu ili izmjeni i registara davalaca organa. Ove registre će voditi Ministarstvo zdravlja, na osnovu saglasnosti i podataka dobijenih od izabranih doktora i bolničkih koordinatora.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?