Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Crna Gora na listi globalnog indeksa otvorenosti ekonomija najbolje rangirana zemlja regiona

Crna Gora na listi globalnog indeksa otvorenosti ekonomija najbolje rangirana zemlja regiona
Datum objave 28.06.2019 14:55 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je na listi globalnog indeksa otvorenosti ekonomija, koji je redovno objavljuje britanska fondacija Legatum institut na ovogodišnjoj listi najbolje plasirana država našeg regiona.

Istraživanje je obuhvatilo 157 država, koje su rangirane u odnosu na stepen otvorenosti i procjenu faktora koji utiču na trgovinsku sposobnost, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou.

Prema sprovedenoj analizi Crna Gora je zauzela 48. mjesto, što je napredak, od četiri pozicije, u odnosu na 2018. godinu kada se nalazila na 52. mjestu. Pojedinačno posmatrano, po kategorijama koje su analizirane, Crna Gora se u odnosu na stanje u oblasti infrastrukture i pristup tržištu nalazi na 49. mjestu, po investicionoj klimi na 50, uslovima poslovanja na 51. i vladavini prava na 52. mjestu.

Kada je region u pitanju, Hrvatska je na 49. mjestu, Sjeverna Makedonija na 59, Srbija 65, Bosna i Hercegovina na 93. mjestu, dok podaci za Kosovo nijesu obuhvaćeni ovim istraživanjem.

Shodno nalazima izvještaja Crna Gora je u desetogodišnjem periodu, kontinuirano unapređivala otvorenost svoje ekonomije i nalazi se na drugom mjestu po uspješnosti desetogodišnje promjene u odnosu na ostale zemlje rangirane izvještajem. U 2009. godini Crna Gora se nalazila na 59. mjestu i od tada kontinuirano bilježi rast na ovoj listi.

Uzimajući u obzir posebne indikatore koji pripadaju različitim stubovima, na osnovu kojih se analizira otvorenost ekonomije, Crna Gora bilježi prvu poziciju kod stepena liberalizacije spoljne trgovine, postojanja konsenzusa o demokratiji i tržišnoj ekonomiji kao ključnim ciljevima društva, kao i tome da radne vještine ne predstavljaju ograničenja za biznis.

Na svjetskom nivou Hong Kong je na prvom mjestu po stepenu otvorenosti, Singapur i Holandija na drugom, odnosno trećem mjestu, dok je Ujedinjeno Kraljestvo na sedmom mjestu, a SAD na devetom mjestu.

Cilj ovog istraživanja je ne samo da predstavi benefite koje stvara ekonomska konkurentnost i otvorenost, već da definiše i izmjeri stepen ekonomske otvorenosti na način koji će biti koristan političkim liderima za implementaciju adekvatnih politika koje će poboljšati ekonomsku stabilnost i prosperitet.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE