Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa sastanka potpredsjednika Vlade mr Milutina Simovića sa ministarkom energetike Republike Bugarske Temenužkom Petkovom

Objavljeno: 01.07.2019. 18:09 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, mr Milutin Simović primio je danas u posjetu ministarku energetike Republike Bugarske Temenužku Petkovu.

U otvorenom i srdačnom razgovoru potpredsjednik Simović i ministarka Petkova su konstatovali da Crna Gora i Republika Bugarska održavaju tradicionalne prijateljske odnose i intezivne kontakte na svim nivoima. Čvrste temelje zasnovane na takvim odnosima potrebno je iskoristiti za otvaranje novih polja u ekonomskoj saradnji, saglasili su se sagovornici. Potvrđena je spremnost dvije zemlje da snažnije rade na jačanju ekonomske i trgovinske saradnje, posebno u oblastima turizma, poljoprivrede, energetike i saobraćaja.

Potpredsjednik Simović je ministarku Petkovu informisao o projektima koje je Crna Gora u oblasti energetike realizovala u prethodnom periodu, kao i projektima koji su u fazi pripreme, a koji će unaprijediti strukturu crnogorske energetike i dorinijeti još snažnijem ekonomskom rastu. Simović je kazao i da je Crna Gora kreirala stabilan i predvidiv zakonodavni okvir, koji je u cijelosti usklađen sa zakonodavnim okvirom EU.

I ova prilika je iskorišćena da potpredsjednik Simović iskaže duboku zahvalnost Bugarskoj na podršci koju pruža Crnoj Gori u pregovaračkom procesu sa EU i koju je pružala tokom procesa pristupanja NATO savezu.

Ministarka Petkova je kazala da pitanje proširenja EU na Zapadni Balkan nije interes samo Crne Gore i regiona, već i snažan interes Bugarske i same EU. S tim u vezi je čestitala na ostvarenim rezultatima u pregovaračkom procesu i potvrdila da će Crna Gora u Bugarskoj i dalje imati pouzdanog partnera i zagovornika njenog članstva u EU.

Ministarka Petkova je istakla da njena zemlja želi pronaći najbolji model saradnje sa Crnom Gorom u oblasti energetike, imajući u vidu velike potencijale dvije zemlje koji se otvaraju zahvaljujući infrastrukturnim projektima koji su u toku, i činjenici da Crna Gora postaje važno energetsko čvorište u regionu, a Bugarska sve značajniji izvoznik energije.

Potpredsjednik Simović i ministarka Petkova su se saglasili o potrebi usmjeravanja privrednika dvije zemlje na učvršćivanje i širenje međusobnih veza, kreiranja uspješnih partnerstava i stvaranja uslova za uvećanje uravnotežene trgovinske razmjene.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?