Мања слова Већа слова РСС

Најаве

13.11.2019

Сјутра 12. састанак Пододбора за економска и финансијска питања и статистику

12.11.2019

Свечано уручење „Његошеве награде“ сјутра у Владином дому на Цетињу

12.11.2019

Премијер Марковић у сриједу у Лондону на највећем међународном скупу о миграцији улагања

11.11.2019

Министарка Прибиловић на 10. састанку Управног одбора РЕСПА у Скопљу

07.11.2019

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 142. сједнице Владе ЦГ у 13:30

07.11.2019

Потпредсједник Пажин на састанку о Западном Балкану у оквиру Свјетског економског форума у Женеви

06.11.2019

У четвртак, 7. новембра 142. сједница Владе ЦГ

06.11.2019

Састанак Пододбора за трговину, индустрију, царине, порезе и сарадњу са другим земљама кандидатима

06.11.2019

Министар Нухоџић сјутра на министарској конференцији Салзбуршког форума у Бечу

31.10.2019

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 141. сједнице Владе ЦГ у 15:00

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

ЕУ додијелила додатних 0,6 милиона еура за припрему инвестиција у дигиталну инфраструктуру

Датум објаве 02.07.2019 10:41 | Аутор Министарство економије | Извор: Министарство економије

Испис Штампај страницу


На двадесетом састанку Управног одобра Западнобалканског инвестиционог оквира, који је одржан у Берлину, у организацији Европске комисије и Федералног министарства финансија Њемачке, Европска унија је Црној Гори додијелила додатних 0,6 милиона еура за припрему пројектне документације за пројекат којим ће бити ојачана инфраструктура у области дигиталног сектора. 

Црна Гора је по први пут подржана од стране Европске уније у припреми пројектне документације за унапређење инфраструктруре у дигиталном сектору износом од 600.000 еура. 

Пројектом “Развој инфраструктуре за широкопојасни приступ интернету”, који је кандидован од стране Министарства економије, радиће се на обезбијеђивању изградње адекватне инфраструктуре за брз и сигуран интернет до свих домаћинстава, привредних субјеката, образовних институција и здравствених установа у циљу подршке дигиталној трансформацији друштва и економије.

У складу са нашим развојним и програмским опредјељењима, фокус је дат на пројекат подршке даљем развоју броадбанд инфраструктуре и мрежа нове генерације на цјелокупној насељеној територији Црне Горе. Овај циљ је препознат и Средњорочним планом рада Владе и Програмом економских реформи, а усклађен је и са препорукама Европске комисије.

Циљ пројекта је да се, на основу комплетираног процеса мапирања инфраструктуре, изврши анализа тренутног стања и испита потенцијал тржишта да елиминише постојећи инфраструктурни јаз. На основу анализе припремиће се и донијети национални програм и план развоја широкопојасног приступа у наредном периоду. Овим планом дефинисаће се и модели финансирања даљег развоја инфраструктуре, који би се у једном дијелу заснивали и на коришћењу средстава кроз инструмент претприступне помоћи WБИФ-а.

Сврха пројекта је развој електронских комуникација са посебним нагласком на развој мреже нових генерација (НГН мреже) и омогућавање „хигх спеед броадбанд цоннецтивитy“ за цјелокупно становништво на националном нивоу, у складу са Стратегијом развоја информационог друштва 2020. Главни циљ пројекта је повећање доступности броадбанд мрежа нове генерације, као основног предуслова за дигиталну трансформацију, а све у циљу остваривања приступа дигиталним робама и услугама, искориштавања потенцијала дигиталне економије, те јачања кокурентности привреде и друштва.МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
БИРО ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ