Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović sa komesarom Moedasom u CERN-u

Objavljeno: 03.07.2019. 22:27 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke 

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović boravi ove nedjelje u CERN-u, Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, gdje se sastala sa Karlosom Moedašom (Karlos Moedas), Evropskim komesarom za nauku i inovacije, tokom njegove druge zvanične posjete ovoj instituciji.

Komesar je izrazio veliko zadovoljstvo što je ministarku sreo upravo na mjestu gdje je radila toliko dugo i zahvalio se generalnoj direktorici CERN-a Fabioli Đanoti (Fabiola Gianotti), što je omogućila ovaj susret. Ministarka Damjanović izrazila je zahvalnost komesaru Moedasu na konstantnoj podršci SEEIIST projektu, imajući u vidu da je upravo on jedan od prvih zvaničnika Brisela koji je stao iza projekta i razumio njegov značaj i vrijednost za Jugoistočnu Evropu. Zahvaljujući njegovom uticaju SEEIIST je prethodnog mjeseca dobio prvih 1,2 miliona eura od Direktorata za nauku i inovacije Evropske komisije, koji će omogućiti prelazak u drugu fazu ovog projekta. Damjanović i prof. Hervig Šoper (Herwig Schopper), nekadašnji generalni direktor CERN-a i idejni tvorac SEEIIST projekta, upoznali su komesara sa aktivnostima planiranim u okviru sljedeće faze, izrade detaljne Studije dizajna, koja je već započet.

Moedaš je ukazao da će i ubuduće pratiti razvoj SEEIIST-a i pokušati da maksimalno pomogne njegov dalji napredak. „Izvanredno je što imate i podršku mog kolege, Žan Erik Pakea (Jean Eric Paque), generalnog direktora Direktorata za nauku i inovacije, čije se mišljenje izuzetno cijeni u Briselu i koji od samog početka razumio vrijednost SEEIIST-a za region“, istakao je komesar. 

On je apostrofirao da je SEEIIST izvanredan primjer “nauke za mir”, jer će omogućiti povezivanje svih zemalja regiona i njihov dalji napredak i razvoj. Komesar je SEEIIST još jednom uporedio sa SESAME projektom, u Jordanu, koji je sjajan primjer „nauke za mir“ na Bliskom Istoku. Ovaj projekat je prepoznat i  snažno finansijski podržan od strane EK. „Bilo bi sjajno da SEEIIST doživi sudbinu SESAME projekta, i ja se nadam da će biti tako“, istakao je komesar. 

Tokom sastanka u CERN-u diskutovalo se i o SEEIIST događaju (SEEIIST Kick-off meeting), planiranom za 18. septembar u Budvi, koji će i zvanično najaviti početak prve faze projekta, a uz prisustvo velikog broja visokih zvaničnika EK, ministara regiona, direktora naučnih institucija i predstavnika evropske naučne zajednice.

Ministarstvo nauke
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?