Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Саопштење са 128. сједнице Владе Црне Горе

Саопштење са 128. сједнице Владе Црне Горе
Датум објаве 04.07.2019 18:48 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе је на 128. сједници, којим је у првом дијелу предсједавао премијер Душко Марковић, а у другом потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин, утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача с Извјештајем са јавне расправе.

Разматрајући предложени Извјештај о реализацији Плана оптимизације јавне управе 2018 - 2020 за период 1. јануар - 31. март 2019. године и Предлог одлуке о отпремнини у случају споразумног престанка радног односа запослених у јавном сектору Влада је дала налог да се у најкраћем року, за неку од наредних сједница припреми свеобухватни програм оптимизације јавне управе уз убрзано доношење одговарајуће одлуке о отпремнини. Влада је усвојила радни закључак да мораторијум на запошљавање у државној администрацији продужи до 31. децембра 2019. године.


Донијет је Акциони план за имплементацију Стратегије одбране Црне Горе 2019 - 2022. Овим документом су утврђени стратешки и оперативни циљеви који представљају комбинацију одбрамбених интереса и одговора на изазове, ризике и пријетње, а чија имплементација кроз дефинисане мјере и активности представља приоритет у имплементацији Стратегије.

У склопу имплементације правне тековине ЕУ из области енергетике, Влада је донијела Уредбу о условима за прикључење произвођача електричне енергије на преносну и дистрибутивну мрежу. Уредбом се успоставља правни оквир за прикључење произвођача на преносну и дистрибутивну мрежу, са прописаним техничким правилима и стандадима који се примјењују у Европској унији, у циљу обезбјеђења сигурности рада електроенергетских система, као и равноправних тржишних услова.

Влада је донијела Одлуку о дугорочном енергетском билансу Црне Горе за период од 2020 до 2022. године,који обухвата: Биланс електричне енергије, Биланс угља и Биланс нафте, нафтних деривата и биогорива, као и мјере за његову реализацију.

Усвојен је и Извјештај о реализацији Праваца развоја Црне Горе 2018 – 2021. године у 2018. години. Правци развоја представљају кровни развојни имплементациони документ којим је утврђен стартешки циљ развоја Црне Горе – повећање квалитета живота грађана. Извјештај садржи приказ реализације мјера и пројеката, као и њихов утицај на остваривање утрврђених циљева, у оквиру сваке политике појединачно. Поред тога, овим документом су обухваћене и укупне инвестиције, по изворима финансирања, које, уз квартално ажурирање, представљају добру основу за креирање и вођење развојне и економске политике.


Усвојена је Анализа стања електронских услуга са предлогом мјера за њихово унапређење. Анализом су препознате и кључне баријере, али и предлог мјера за њихово превазилажење. Мапирање пословних процеса у институцијама, препознавање софтверских алата и технологија које су на располагању, те креирање интерних процедура које ће омогућити ефикасно праћење и обраду свих захтјева у електронском облику, прије свега на порталу е-управе на којем функционише највећи број услуга, само су неке од мјера које су узете у обзир у вези процеса дигитализације у области пружања услуга.

Закључци које је Влада усвојила тим поводом имају за циљ даље унапређење развоја електронских услуга. У материјалу је дат кратак преглед реализације, као и предлог нових мјера чије ће спровођење започети одмах након усвајања анализе, у складу са приоритетима и претпоставкама за реализацију.

Влада је усвојила Информацију о кредитном аранжману између Европске инвестицоне банке и Инвестицоно развојног фонда Црне Горе АД за финансирање малих и средњих предузећа и приоритетних пројеката ИВ-Б и дала сагласност на Уговор о финансирању. У расправи је наведено да сарадња између Европске инвестицоне банке и Инвестицоно развојног фонда траје од 2012. године, док вриједност свих до сада реализованих Уговора износи 220 мил. еура.

Због експанзије кредитне активности Фонда и динамичног развоја црногорске привреде, ИРФ и ЕИБ су 2018. године потписали четврти финансијски оквир који укључује два кредитна аранжамана – Уговора, укупне вриједности 150 мил. еура. Први кредитни аранжман у износу од 100 мил. еура је реализован, а на данашњој сједници Влада је дала сагласност на други Уговор, чија је вриједности 50 мил. еура. Уговором је, између осталог, дефинисано да ће минимум 70 одсто средстава бити намијењено микро, малим и средњим предузећима као окосници развоја економије, док ће максимум до 30 одсто средстава бити намијењено за средње капитализована предузећа и инфраструктурне пројекте.

Влада је усвојила Информацију о пројекту “Унапређење ефикасности правосуђа” са приједлогом Анекса споразума измедју Владе Црне Горе и Уједињених нација за развој. Информациони систем правосуђа препознат је као систем од посебног значаја за црногорско друштво и напредак Црне Горе на њеном путу интеграције у ЕУ.

Стратегија реформе правосуђа у Црној Гори за период 2014 - 2018. године и Акциони план за поглавље 23 дефинишу бројне мјере које имају за циљ јачање правосуђа и владавине права, укључујући обавезу да се побољша информациони систем правосуђа како би могао обезбједити квалитетне статистичке податке у правосуђу, те да се воде евиденције прописане законом. Укупан буџет одобрен од донатора за овај пројекат је 790.000,00 еура, док је недостајућа средства за пројекат у износу од 535.600,00 еура Влада кофинансирала кроз уговор са УНДП-ом, сходно потписаном Споразуму.


Влада је усвојила Информацију о реализацији пројекта „Изградња трга и шеталишта у Сутомору”, Општина Бар – ИИ фаза радова и прихватила Уговор о реализацији пројекта. Тим поводом задужено је Министарство финансија да у сарадњи са Управом јавних радова у оквиру годишњих Закона о буџету за 2020. и 2021. годину, планира средства у укупном износу од 380.925,21 еура, на име кофинансирања за ИИ фазу пројекта.

У складу са Законом о планирању простора и изградњи објеката, Влада је дала сагласност за извођење припремних радова за грађење сложеног инжењерског објекта – систем за водоснабдијевање аутопута Бар – Бољаре, дионица Смоковац – Матешево. У складу са Прилогом 4 Уговора о пројектовању и изградњи аутопута Бар – Бољаре, дионица Смоковац – Матешево, који је потписан 10.5.2019. године, радове на изградњи система за водоснабдијевање изводи Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион.

Такође, Влада је дала и сагласност за извођење припремних радова за грађење сложеног инжењерског објекта – реконструкција регионалног пута Р-23 Церово – Спуж, дионица Спуж – Рогами. Пројектом је обухваћена реконструкција пута у дужини од око 5 км, а Одлуком о избору најповољније понуде за извођача радова изабрана је компанија „Бемаx” д.о.о. Подгорица.

Влада је усвојила Информацију о организацији Сеа Данце љетњег музичког фестивала у Будви у периоду од 30. августа до 01. септембра 2019. године и прихватила Уговор о сарадњи на организацији Сеа Данце љетњег музичког фестивала у Будви. Влада је опредијелила 300.000 еура, у циљу покривања трошкова припремних активности и реализације фестивала.

На предлог Министарства културе Влада је донијела рјешења о додјели статуса „истакнути културни стваралац”Крсту Андријашевићу, вајару из Никшића и проф. др Аднану Чиргићу, редовном професору Факултета за црногорски језик и књижевност.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ