Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić u Poznanju: Crna Gora je odlučna da spriječi da nelegalno oružje završi u rukama kriminalaca ili terorista

Objavljeno: 04.07.2019. 22:50 Autor: MUP; Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je danas u Poznanju da je Crna Gora pouzdan partner u borbi protiv svih oblika transnacionalnog kriminala i odlučna je da spriječi da nelegalno oružje i municija završe u rukama kriminalaca ili terorista.


Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore„Crna Gora ulaže značajne napore u realizaciji svih sedam ciljeva predviđenih Mapom puta za održivo rješenje za suzbijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu, što doprinosi unapređenju bezbjednosti građana, a time i većoj bezbjednosti regiona i Evrope u cjelini“, saopštio je Nuhodžić na sastanku na kojem su, na poziv ministarke unutrašnjih poslova i administracije Republike Poljske Elžbijete Vitek, učestvovali i ministri unutrašnjih poslova država Zapadnog Balkana i Evropske unije, predstavnici Evropske komisije i međunarodnih organizacija.

Ministar Nuhodžić je naveo da su aktivnosti MUP-a u prethodnom periodu bile usmjerene na usklađivanje strateškog i normativnog okvira sa standardima EU, jačanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta, poboljšanje infrastrukture za bezbjedno skladištenje oružja, municije i eksploziva, uništenje njihovih viškova, te da se kontinuirano sprovodi postupak dobrovoljne predaje oružja.

„Crnogorska Policija je tokom 2018. godine podnijela 295 krivičnih prijava, protiv 319 lica i oduzela 1007 komada različitih vrsta vatrenog oružja, preko 108 kilograma eksploziva i 18.782 komada municije različitog kalibra. U prethodnih 5 godina, kroz kampanju „Poštuj život vrati oružje“, koja se realizuje u saradnji sa međunarodnim organizacijima i civilnim sektorom, uništeno je oko 6.000 komada vatrenog oružja i njegovih djelova i blizu 90.000 komada municije različitog kalibra“, kazao je ministar Nuhodžić.

Ministar je naglasio da su nadležne institucije Crne Gore spremne da, u saradnji i koordinaciji sa partnerskim službama, kroz razmjenu kriminalističko-obavještajnih podataka, daju svoj doprinos zajedničkom regionalnom odgovoru na problem ilegalnog posjedovanja i krijumčarenja vatrenog oružja.

„Jačajući kapacitete za borbu protiv trgovine oružjem istovremeno jačamo kapacitete za što efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma – a to je naš zajednički cilj“, zaključio je Nuhodžić na sastanku održanom uoči sjutrašnjeg Šestog samita lidera Zapadnobalkanske šestorke.

Na marginama Samita o Zapadnom Balkanu, ministar Nuhodžić je razgovarao sa britanskim ministrom za nacionalnu bezbjednost Benom Valasom. Ministri su zajednički ocijenili da je unaprijeđena saradnja između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti unutrašnjih poslova, a posebno u borbi protiv organizovanog kriminala.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

FOTO: https://flic.kr/s/aHsmEMuoQ1

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?