Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Министар Дармановић у Познању: Европска интеграција нема алтернативу, важно је наставити проширење

Министар Дармановић у Познању: Европска интеграција нема алтернативу, важно је наставити проширење
Датум објаве 04.07.2019 19:11 | Аутор МВП | Извор: Министарство вањских послова

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић изјавио је данас у Познању на састанку шефова дипломатија Западног Балкана да европска интеграција нема алтернативу и да је важно наставити политику проширења ЕУ.

На министарском састанку, који се одржава у оквиру шестог Самита Берлинског процеса, а чији је домаћин министар вањских послова Пољске Јацек Чапутовић, учествовали су сви шефови дипломатија земаља Западног Балкана, министри за европска питања Француске, Њемачке, Велике Британије и министарка за регионална питања Италије, високи званичници ЕУ и европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и, у име Европске службе вањских послова, директорица Ангелина Ајнохрст.

МВП На састанцима је истакнуто да је Западни Балкан важан дио Европе, те да агенда Берлинског процеса, чији је фокус на бољем повезивању и јачању сарадње, у значајној мјери подстиче интеграцију региона у ЕУ. 

На сесији посвећеној будућности Берлинског процеса и европској перспективи региона, министар Дармановић је нагласио да снажно подржавамо принцип регате и принцип заслуга заснован на оствареним резултатима. Указао је да је једнако битно да Унија настави с врједновањем резултата постигнутим на европском путу. 

Вјерујемо да појединачни напредак сваке земље значи и просперитет региона, чија стабилност зависи од свих земаља. Управо зато Црна Гора снажно подржава и европску перспективу сусједних држава - казао је министар. На тој линији, рекао је да се залажемо за отпочињање приступних преговора ЕУ са Албанијом и Сјеверном Македонијом.

Министар Дармановић је указао на значај сарадње унутар Берлинског процеса и указао на неопходност праћења већ преузетих обавеза. У том смислу се осврнуо и на економске теме, указујући да јачање инфраструктурних веза представља предуслов за просперитет региона. 

Министар Дармановић је посебно изразио задовољство што ће, на иницијативу Црне Горе, премијери држава Западног Балкана сјутра потписати Меморандум о сарадњи на успостављању Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ). 

Црногорски шеф дипломатије је, честитајући Финској преузимање предсједавања Савјетом ЕУ, изразио увјерење да ће европске институције ускоро дефинисати стратешку политику и да ће политика проширења, као једна од најуспјешнијих, заузети важно мјесто. 

Европски комесар за проширење Хан нагласио је да је Западни Балкан дио Европе и да самим тим треба да буде у Европској унији, при чему је казао да дијелимо заједничке интересе и изазове, те да је у том контексту сарадња кључна за напредак региона.

Министарство вањских послова