Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Učešće delegacije Ministarstva ekonomije Crne Gore na Samitu Berlinskog procesa u Poznanju

Objavljeno: 05.07.2019. 16:37 Autor: MEK
Ministarstvo ekonomije
Juče je u Poznanju - Poljska održan Samit Berlinskog procesa. Sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva ekonomije Milan Srzentić i generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljnje EU fondovima Radosav Babić.

Na ministarskom sastanku diskutovalo se o ključnim faktorima podsticanja i održavanja ekonomskog rasta i razvoja preduzetništva sa fokusom na razmjeni iskustava i naučenih lekcija u toku sprovođenja reformskih programa kako na Zapadnom Balkanu, tako i u toku Berlinskog procesa, sa ciljem rješavanja postojećih izazova, stvaranja uslova za olakšani pristup finansijama za početnike u biznisu, postojeće preduzetnike i mala i srednja preduzeća.

U okviru Samita Berlinskog procesa u Poznanju tokom Ministarskog sastanka na temu - Višegodišnji plan Regionalne ekonomske zajednice, govorio je državni sekretar Ministarstva ekonomije Milan Srzentić i predstavio aktivnosti Crne Gore u cilju unapređenja regionalne saradnje i ostvarenja ciljeva u okviru Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA).

Pokretanje Digitalne agende za Zapadni Balkan i organizacija Digitalnog samita predstavlja najvidljiviji rezultat regionalne integracije, sa potencijalom transformacije Zapadnog Balkana u jedan od globalnih digitalnih čvorišta, zasnovan na pametnoj specijalizaciji i njenoj integraciji na lokalnom nivou. Cilj ove agende je podrška tranziciji regiona u digitalnu ekonomiju i ostvarenje dobrobiti digitalne transformacije, kao što su brži ekonomski rast, više zaposlenih i bolje usluge.

Potpisivanjem Sporazuma o ukidanju svih roaming troškova u periodu od dvije godine, uz sporazume o međusobnom uvažavanju, partneri na Zapadnom Balkanu pokazali su jasnu posvjećenost ovim ciljevima. 

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravjanje EU fondovima Radosav Babić govorio je u okviru Konferencije OECD-a i predviđenog Panela - promovisanje novih pristupa u cilju otkrivanja novih mogućnosti za rast.

U okviru Konferencije OECD-a promovisana je i predstavljena publikacija „Globalna Jugoistočna Evropa: Stvaranje potencijalnih mogućnosti za rast“. Publikacije pruža sveobuhvatan prikaz izvoznih potencijala u cilju pospješivanja ekonomskog rasta i razvoja jedne zemlje. 

Na Konferenciji se razgovaralo o glavnim rezultatima studije i mogućim budućim izazovima kako za donosioce odluka i kreatore politika u regionu, tako i za strane investitore.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
BIRO ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?