Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Дармановић - Де Моншален: Интензивирати политичке контакте између Црне Горе и Француске

Дармановић - Де Моншален: Интензивирати политичке контакте између Црне Горе и Француске
Датум објаве 05.07.2019 11:37 | Аутор МВП | Извор: Министарство вањских послова

Испис Штампај страницу


Министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић разговарао је са државном секретарком за европске послове Републике Француске Амели де Моншален на маргинама састанка шефова дипломатија Западног Балкана који је одржан у Познању у оквиру Самита Берлинског процеса. 

Саговорници су се сагласили да је потребно додатно интензивирати политичке контакте на највишем нивоу, посебно у свјетлу обиљежавања 140 година од успостављања дипломатских односа Црне Горе и Француске у децембру ове године.

МВП
Министар Дармановић је информисао саговорницу о постигнутим резултатима Црне Горе у процесу преговора са ЕУ и указао на значај наставка политике проширења ЕУ на државе Западног Балкана, упркос изазовима са којима се суочава Унија.

Де Моншален је казала да је Црна Гора остварила добар напредак у процесу европске интеграције, те истакла да је потребно наставити са испуњавањем критеријума за чланство у ЕУ. 

Такође, обострано је исказано задовољство сарадњом двије државе у оквиру НАТО које се базира на заједничким вриједностима и циљевима. 

Констатовано је да постоји простор за унапређење сарадње Црне Горе и Француске у бројним областима. На тој линији, де Моншален је пренијела министру Дармановићу интересовање француских компанија за улагање у Црну Гору, при чему је указала на значај успостављања интензивније комуникације у циљу идентификовања потенцијалних области за инвестирање. 

На састанку су размијењена и мишљења о ситуацији у региону Западног Балкана, будућности политике проширења, као и актуелним дешавањима у Европској унији.

 
Министарство вањских послова