Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Važna uloga opština u procesu pristupanja EU

Objavljeno: 08.07.2019. 18:37 Autor: KEI
Opštine imaju važnu ulogu u usvajanju i primjeni evropskih standarda i vrijednosti, zbog čega treba da nastave sa sprovođenjem projekata koji donose koristi lokalnim zajednicama i njenim građanima, poručeno je na okruglom stolu „Lokalne samouprave u procesu pregovora – uspjesi i izazovi na putu prema EU“.

Generalni sekretarijat Vlade i Zajednica opština Crne Gore organizovali su okrugli sto, imajući u vidu ulogu lokalnih samouprava u procesu pristupanja Crne Gore EU, kao i potrebu jačanja saradnje državnih i lokalnih organa, posebno u dijelu harmonizacije i sprovođenja evropskih propisa i standarda.

KEI

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević poručio je da pristupanje EU, kao jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Vlade, neostvariv bez aktivnog učešća i značajnog doprinosa lokalnih samouprava. „Reforme koje se sprovode na lokalnom nivou važna su pretpostavka za sprovođenje propisa koje usklađujemo s pravnom tekovinom EU, usvajanje i primjenu evropskih standarda u različitim oblastima, ali i za efikasno korišćenje dostupnih sredstava iz fondova EU“, dodao je on.

Drljević je pozvao predstavnike lokalnih samouprava da, kroz pripremu i sprovođenje konkretnih projekata u pretpristupnom periodu, nastave da razvijaju svoje kapacitete i pripremajuse za članstvo u EU, navodeći da programi regionalne i teritorijalne saradnje predstavljaju posebnu priliku za lokalne samouprave i njihov razvoj.

„Kroz raspoložive programe, do sada su odobrena 72 projekta u kojima crnogorske opštine učestvuju kao partneri, ukupne vrijednosti preko100 miliona eura, sa ostvarenom podrškom od 11,6 miliona eura za lokalne samouprave. Projekti su realizovani u brojnim oblastima kao što su obrazovanje, kultura, seoski razvoj, zaštita životne sredine, socijalna kohezija, energetska efikasnost“, rekao je Drljević.

KEI

Generalni sekretar Zajednice opština Refik Bojadžić smatra da je uključivanje predstavnika lokalnih vlasti u strukture za pregovore od izuzetne važnosti za kredibilitet procesa pregovaranja, jer lokalne samouprave, imaju odgovornost za primjenu zakona u procesu pristupanja i nakon učlanjenja u EU.

„Opštine imaju najbolji uvid u trenutno stanje i nivo spremnosti lokalne samouprave za primjenu EU standarda u svim oblastima iz nadležnosti opština, nose odgovornost za primjenu EU regulative i EU standarda u oblastima iz njihove nadležnosti i obezbjeđuju vidljivost benefita za lokalnu zajednicu koje donose evropske integracije kroz konkretne projekte i rezultate podrške EU“, rekao je Bojadžić.

KEI

Značaj lokalnih samouprava u obezbjeđivanju održivog razvoja opština i sveukupan napredak države prema EU istakao je i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav. „Vlada ima ključnu odgovornost u pripremanju strategije za razvoj, dok je na lokalnim samoupravama odgovornost sprovođenja konkretnih aktivnosti”, dodao je on.

„EU je do sada donirala više od 25 miliona eura za finansiranje projekata čiji su korisnici crnogorske lokalne samouprave, a u narednim godinama planirano je i više sredstava“, istakao je Orav, dodajući da opštine treba da budu aktivno uključene u pripremu projekata.

KEI

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE





Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?