Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Бошковић: Црна Гора испунила све циљеве и успјешно завршила фазу интеграције у НАТО

Бошковић: Црна Гора испунила све циљеве и успјешно завршила фазу интеграције у НАТО
Датум објаве 11.07.2019 15:33 | Аутор мод | Извор: Министарство одбране

Испис Штампај страницу


“Црна Гора успјешно је завршила фазу интеграције у НАТО, уз испуњење свих циљева и убудуће ће самостално одржавати своје декларисане способности”, саопштио је на данашњем Владином пресу министар одбране, мр Предраг Бошковић.

Званичан датум завршетка ове изузетно важне фазе је 23. јул, када ће у Подгорици бригадни генерал Драгутин Дакић и командант Врховне команде Савезничких снага за трансформацију (Аллиед Цомманд Трансформатион, АЦТ), генерал Андрé Ланата потписати Декларацију о завршетку процеса интеграције Црне Горе у НАТО, најавио је министар Бошковић. 

Влада је на данашњој сједници усвојила Информацију о интеграцији Црне Горе у НАТО и прихватила текст Декларације о завршетку процеса интеграције Црне Горе у НАТО. Декларација је формални акт, којим се констатује да је процес интеграције Црне Горе у НАТО завршен. 

Бошковић је подсјетио да је пријемом Црне Горе у НАТО, 5. јуна 2017. године, завршена фаза приступања, али је започела фаза пуне интеграције, која је трајала двије године.

Главни циљеви Црне Горе били су интеграција Војске Црне Горе у командну структуру и структуру снага НАТО-а, као и обезбјеђење доприноса мисијама и задацима Алијансе у складу са начелима и процедурама НАТО-а. “Да би се постигли ови циљеви, Војска Црне Горе развила је план интеграције који је био подржан НАТО-овим планом подршке, под вођством Врховне команде Савезничких снага за трансформацију, и блиско координисан са Врховном командом Савезничких снага Европе, здруженим и самосталним НАТО командама”, казао је министар Бошковић.

Основ за праћење и процјену достигнутог нивоа интегрисаности Црне Горе у НАТО био је „План војне интеграције Црне Горе у НАТО“. План је током 2018. године, на захтјев НАТО преименован у „План интеграције Црне Горе у НАТО“, у циљу дефинисања обавеза осталих државних институција у Црној Гори у процесу интеграције чиме му је дат шири, тј. национални контекст. Планом интеграције обухваћени су задаци и активности које је Црна Гора требала испунити у циљу пуне интеграције у НАТО структуру.

Министар је подсјетио да су задаци били груписани у седам области. То су: Администрација, Опремање, Структура снага, Обука и вјежбе,

Интегрисање система противваздушне одбране у НАТО интегрисани систем противваздушне и противракетне одбране (НАТО Интегратед Аир анд Миссиле Дефенсе Сyстем – НАТИНАМДС), Комуникацијско – информациони системи (ЦИС) и Сајбер одбрана.

Бошковић је изразио изузетно задовољство постигнутим резултатима у процесу интеграције. Он је казао да је Црна Гора током цијелог процеса показала кооперативност и посвећеност, чиме се, иако најмлађа чланица Алијансе, позиционирала као озбиљан и поуздан савезник. „Једна битна фаза је успјешно окончана, али почињемо другу, у којој треба да докажемо да смо способни и за самостални наставак процеса трансформације“, нагласио је Бошковић.
  
МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ