Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović otvorio 18. izdanje KotorArt Don Brankovih dana muzike

Objavljeno: 15.07.2019. 18:34 Autor: Ministarstvo kulture
mkuNa Trgu ispred Katedrale Svetog Tripuna, sinoć je otvoreno 18. izdanje KotorArt Don Brankovih dana muzike.

Program svečanog otvaranja nosio je tematski naziv “Umjetnost sjećanja”, i to povodom 40 godina od razornog zemljotresa u Crnoj Gori i upisa Kotora na Listu zaštićene svjetske baštine UNESCO.

Don Brankove dane muzike otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je akcentovao nemjerljiv značaj festivala KotorArt, kao jedinstvene smotre u našoj državi.

Impresivan je podatak da nas ovogodišnji festival KotorArt okuplja sa četiri programske cjeline, brojnim učesnicima iz različitih zemalja, konvencionalnim, ali i programima kojima se ispituju granice žanra. Sve to je dalo jedan poseban kvalitet ovom festivalu, koji se, između ostalog, vaspostavio i kao svojevrsna radionica za muzička, scenska i teorijska istraživanja. Upravo je to ono što KotorArt čini brendom crnogorske kulture, izdižući ga iznad atrofiranih festivalskih retrospektiva. I na večerašnjem otvaranju imaćemo priliku da se upoznamo sa jednim originalnim djelom koje je rezultat umjetničkog traganja na polju muzike, čiji su kreatori i realizatori crnogorski umjetnici mlađe generacije.

Ono što izdvaja muzički segment KotorArta, Don Brankove dane muzike, iz korpusa muzičkih festivala u okruženju, koji su dominantno utemeljeni na umjetničkoj muzici, jeste kreativno-produktivna dimenzija, to jest – naručena djela kompozitora sa naših prostora, čija se premijerna izvođenja događaju upravo pred nama - istakao je on. Ministarstvo kulture i ove je godine prepoznalo izuzetan značaj KotorArta što će, kako je kazao ministar Bogdanović, uvijek biti praksa, imajući u vidu značaj i kvalitet tog programa.

Iskazujući svoje zadovoljstvo kakvo pruža otkrivanje nepoznatog i neponovljivog, sa osjećanjem prijateljske naklonosti, želim još jednom da podsjetim na otvorenost Ministarstva kulture za svaki oblik saradnje u daljem razvoju KotorArta, prije svega na polju međunarodne afirmacije crnogorske kulture. Tim prije što se na ovom festivalu ustalila dobra praksa saradnje, kako domaćih i stranih umjetnika, tako i mladih talenata sa svjetski priznatim umjetnicima.

Na kraju bih se zahvalio svim umjetnicima, producentima i organizatorima i poželio im uspješne festivalske dane, a publici nova uzbuđenja i nova otkrića, na šta nas je KotorArt već navikao. U to ime, sjetimo se večeras Don Branka Sbutege i još jednom obznanimo početak ove umjetničke svetkovine njegovim riječima “Neka zvone zvona” - zaključio je Ministar.

Tokom otvaranja, prisutne je pozdravio i direktor KotorArta Ratimir Martinović. Duboko vjerujem, i tome učim svoje studente i dijelim sa svima koje znam, da je jedini pravi, održivi i dugotrajan put onaj na kom čuvamo zahvalnost i začuđenost u odnosu na trenutak života, onaj put na kom, baš u svemu vidimo šansu za napretkom. Pobjede i porazi ne postoje, baš kao što, kako reče veliki Nikola Tesla, ni život ni smrt ne postoje. Ne postoji ni vrijeme, već samo bezbroj trenutaka od kojih nam većina njih, nažalost – promakne, istakao je Martinović i naglasio da kada prestanete da se divite i zahvaljujete, prestajete da živite posvećenim životom, a to je jedina garancija kvaliteta tog trenutka.

Inače, tokom protekle večeri, premijerno su izvedene kompozicije koje je Festival poručio od autora. Tako je Ivan Marović napisao kompoziciju “Kotor 1979”, dok je Nina Perović napravila djelo “Pogledi”.

Na otvaranju je festivalskim orkestrom KotorArta dirigovao Julio Marić, a nastupili su soprani Marijana Šovran, Olivera Tičević, Milica Milanović i hip hop sastav “Who See”.

Uz to, na sinoćnjem otvaranju prikazan je autorski film Dušana Vulekovića “Priča o potresu”.

Video: Youtube








Ministarstvo kulture
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?