Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na Premijerskom satu: Nije bilo nikakve zabrane ali ni zakonskog osnova odavanja državnih počasti preminulom Momiru Bulatoviću

Objavljeno: 17.07.2019. 19:27 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Nije bilo zabrane niti stopiranja odavanja državnih počasti prvom direktno izabranom predsjedniku Crne Gore Momiru Bulatoviću – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković na Premijerskom satu odgovarajući na pitanje poslanika Andrije Mandića iz Poslaničkog kluba Demokratskog fronta.

„Zakon o Predsjedniku propisuje prava bivših predsjednika Crne Gore koji su tu funkciju obavljali nakon obnove državne nezavisnosti Crne Gore, to jest nakon 2006. godine. Drugim važećim propisima izvršne vlasti, sahrane sa državnim počastima predviđene su za aktuelne nosioce funkcija, a izuzetaka može biti ukoliko se u odgovarajućoj proceduri donese posebna odluka. Znači, nije postojao zakonski osnov za odavanje počasti, niti inicijativa za donošenje posebne odluke u tom pravcu. Prema tome – nije se moglo zabraniti ili stopirati ono čega nema!“ – rekao je premijer.

Predsjednik Marković je rekao da je Momir Bulatović, kao prvi neposredno izabrani predsjednik Republike Crne Gore, ostavio profesionalni i politički trag u jednom periodu naše novije istorije, i to mjesto mu svakako pripada te da je Država uputila delegaciju – predsjednika Skupštine, potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova – koja je izjavila saučešće porodici.

Premijer je rekao da je Demokratski front mogao pokrenuti odgovarajuću proceduru sahrane pok. Momira Bulatovića uz državne počasti, umjesto da politizuje tu temu.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?