Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković u Skupštini: Nema razloga da odluke o dodjeli stanova pod povoljnim uslovima ne budu objavljene

Objavljeno: 17.07.2019. 20:41 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je danas na Premijerskom satu, odgovarajući na pitanje poslanika Neđeljka Rudovića iz Poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije Demosa da Vlada ne poklanja stanove već da ih dodjeljuje pod povoljnim uslovima, da na sličan način postupaju i druge države, druge grane vlasti u Crnoj Gori kao i strane i domaće kompanije te da on ne vidi razlog da takve odluke ne budu objavljene.

„U crnogorskoj javnoj upravi radi na desetine hiljada zaposlenih. Neki kao funkcioneri, većina kao državni službenici. Valjda je normalno da im država (gle čuda!) kao poslodavac omogući da po povoljnijim uslovima obezbijede krov nad glavom. Trn u oku su Vam funkcioneri, pa ste pitanje postavili tako, da pomišljam da bi Crna Gora bila obećana zemlja kada bi funkcioneri bili beskućnici. Upire se prstom i u državne službenike. Hoćete da kažete da je ispravno da mlada osoba koja gradi karijeru u državnoj upravi (a svi znamo kakve su plate u državnoj upravi) cijelog života ostane kod roditelja. Da nema pravo na podršku poslodavca da dostojanstveno i od svoga rada, gradi svoju budućnost“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je iznio podatke da je u sektoru bezbjednosti u poslednje 4 godine preko 700 zaposlenih riješilo stambeno pitanje po povoljnijim uslovima te da će u ovoj godini oko 150 zaposlenih takođe biti u prilici da dobije kredit za poboljšanje uslova stanovanja, izgradnju ili kupovinu stana.

„Sindikat bezbjednosnih institucija je uz podršku Vlade započeo projekte za zaposlene u Baru, Cetinju, Beranama, Pljevljima, Herceg Novom, Ulcinju, Danilovgradu – za još oko 300 stambenih jedinica. U prosvjeti imamo 318 zaposlenih koji su stambena pitanja riješili po povoljnijim uslovima. Samo u posljednje dvije godine ovo važno egzistencijalno pitanje riješilo je i 160 zaposlenih u zdravstvu“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je rekao da pošto javni funkcioneri svoju imovinu prijavljuju Agenciji za sprečavanje korupcije, uključujući i detaljne podatke ako su stan ili kredit dobili na osnovu odluke Vladine komisije – ne vidi zašto se i odluka o dodjeli stana ili kredita funkcioneru ne bi objavila.

„I kao što sam spreman da ponovo sagledamo tekst Odluke, i da razgovaramo o postavljenim kriterijumima, spreman sam i da skinemo oznaku tajnosti sa imena funkcionera koji rješavaju stambeno pitanje. Na kraju – dok god budem predsjednik Vlade, stambena politika se može samo unapređivati kako bi što veći broj zaposlenih i građana koji su u stanju takve potrebe, rješavao stambeno pitanje“ – rekao je premijer Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?