Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović i gradonačelnik Vuković najavili odlučnu borbu protiv nelegalne eksploatacije na Morači

Objavljeno: 18.07.2019. 18:50 Autor: MPRR

MPRRMPRR 

Vlada i Glavni grad kroz koordinirane i partnerske aktivnosti krenuće u odlučnu zajedničku akciju, sa ciljem sprječavanja nelegalne eksplotacije riječih nanosa na vodotocima na području opštine Podgorice, prvenstveno u donjem toku Morače.

To je dogovoreno na današnjem sastanku koji je održan u upravnoj zgradi Glavnog grada, a koji je inicirao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović. Sastanku sa predstavnicima Koordinacionog tima za suzbijanje nelegalne eksploatacije riječnih nanosa prisustvovao gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, sa saradnicima.

Zabrinjavajuće stanje u donjem toku Morače

Na sastanku je prikazan i film koji je uradilo Ministarstvo poljoprivrede na kome se prikazuje zabrinjavajuće stanje na terenu, evidentna devastacija u donjem dijelu toka Morače, posebno u dijelu toka van onog gdje se izvode regulacioni radovi, i to ne samo u koritu, nego i dijelu pripadajućeg vodnog zemljišta i okolnog poljoprivrednog zemljišta.

Prema riječima Simovića registrovana je nelegalna eksploatacija i velike razmjere devastacije koje upozoravaju i traže hitan odgovor. Posebno je problem što su registrovani i nelegalni radovi u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, sa kojeg se vodom snabdijeva Regionalni vodovod.

Simović: Potrebna hitna, zajednička i odlučna akcija

Simović je poručio da nadležni državni organi u partnerstvu sa organima Glavnog grada treba na terenu da pokažu odlučnost da se izbore sa dugotrajućim problemom nelegalne eksploatacije na ovom području, kao izraz odgovornosti prema životnoj sredini i unutrašnjoj potrebi Crne Gore i njenih građana, ali i spremnosti naše države da napravi odgovorne iskorake u dijelu integracionih i drugih međunarodnih obaveza.

On je podsjetio da je Vlada usvajanjem novog Akcionog plana za suzbijanje nelegalne eksploatacije rječnih nanosa iz vodotoka 2019 – 2021 godine, i da je produženjem Uredbe o povjeravanju dijela poslova Uprave za inspekcijske poslove Glavnom gradu Podgorica i drugim osam opština stvorila mogućnosti da se nastavi sa još intenzivnijom kontrolom vodotoka, kroz puni angažman komunalne policije i inspekcije pod okriljem međuresorskog Koordinaciog tima u kome su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za vode, Uprave policije, Uprave za inspekcijske poslove, Tužilaštva, kao i Komunalne policije i Komunalne inspekcije iz Glavnog grada Podgorica i navedenih opština.

 

Vuković: Bićemo pouzdan parner i u ovoj akciji

“U Glavnom gradu ćete imati pouzdanog partnera za rješavanje ovog problema, jer je Gradska uprava maksimalno posvećena zaštiti životne sredine i zato sprovodimo niz aktivnosti s ciljem da se unaprijedi stanje u toj oblasti, ne samo zbog toga što smo ekološka država, ili zato što smo otvorili Poglavlje 27 u pregovorima sa EU, već i zbog toga što je to naša ljudska obaveza zbog budućih generacija”, istakao je gradonačelnik dr Ivan Vuković, dodajući da je Grad dobio niz inicijativa različitih organizacija koji su skretale pažnju na stanje rijeke Morače.

 “Na nama je da se potrudimo da saniramo posljedice, a kasnije i vratimo vodotok u prvobtni oblik. Dokaz da nijesmo ovom pitanju posvećeni samo deklarativno je i najvažniji infarstrukturni projekat Grada koji ima za cilj da zaštiti Moraču, Skadarsko jezero i u krajnjem vodoizvorište Bolje Sestre - sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Zadovoljni smo što ćemo do kraja 2022. godine imati sistemski riješen problem tretmana otpadnih voda. Osim toga, sa Opštinom Danilovgrad smo nedavno potpisali Deklaraciju o zaštiti rijeke Zete, tako da konkretnim gestovima pokazujemo brigu za životnu sredinu”, zaključio je Vuković pozdravljajući još jednom inicijativu o aktivnom zajedničkom angažmanu na rješevanju pitanja nelegalne eksploatcije i naglasivši da će gradske službe, u prvom redu pripadnici Komunalne policije i Komunalne inspekcije biti angažovani na terenu, u skladu sa procjenom nadležnog Ministarstva.

Dogovoreno je da se u što skorijem roku definiše model zajedničkih aktivnosti na terenu, kako bi se prvenstveno eliminisali slučajevi nelegalne eksploatacije, a potom sanirao devastirani prostor u vodotocima i na okolnom zemljištu, na bazi stručne podrške.

Udruženi treba da riješimo ovaj problem. To mora biti biti brza i snažna reakcija. Sve što bude potrebno sa nivoa Vlade i u finansijskom i svakom drugom organizacionom smislu, spremni smo da odmah realizujemo”, poručio je Simović.

Učesnici sastanka ocijenili su da i dalje očekuju doprinos građana i civilnog sektora u ovoj zajedničkoj aktivnosti, prije svega u prijavljivanju nelegalnih aktivnosti. Uz već postojeću E-mail adresu za prijavu nelegalne eksploatacije otvorenu kod Uprave za vode prijavieksploataciju@uzv.gov.me, pozvani su svi zainteresovani da prijave mogu uputiti Komunalnoj policiji Glavnog grada putem telefona na broj: 067 002 005.

 


U nastavku je link Filma prikazanog ovim povodom https://youtu.be/O5f0-ZHl4WY

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

PG Biro za odnose sa medijima

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?