Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Dobra dinamika ispunjavanja obaveza iz Programa pristupanja EU

Objavljeno: 18.07.2019. 22:34 Autor: KEI
Crna Gora je, tokom prve polovine godine, od 134 obaveze planirane Programom pristupanja države Evropskoj uniji, ispunila 95, odnosno više od 70 odsto, dok će očekivana realizacija završenih propisa u narednih par sedmica značajno povećati ukupan stepen realizacije obaveza, saopštio je zamjenik glavnog pregovarača, Marko Mrdak.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2019 – 2020, za prvu polovinu 2019.

„Od 134 planirane obaveze, ispunjeno je 95 (71%), od 84 planirana zakona i podzakonska akta realizovano je 52 (62%), dok je od 50 planiranih strategijskih dokumenata, ispunjeno je 43 (86%)“, istakao je Mrdak.

Na sjednici je usvojena i Informacija o smjernicama Kolegijuma za pregovore za dalje funkcionisanje pregovaračke strukture, koje su definisane na 22. sjednici Kolegijuma, s ciljem intenziviranja dinamike pregovaračkog procesa i postizanja što boljih rezultata u nastavku procesa pristupanja EU.

Osim dogovora da se sastanci Pregovaračke grupe, Savjeta za vladavinu prava i Kolegijuma za pregovore održavaju jednom mjesečno, kao i da se sastanci svih radnih grupa održe do 15. jula, dogovoreno je, kako je podsjetio Mrdak, da se u narednom periodu organizuju periodični sastanci resornih ministara s nevladinim organizacijama koje su članovi radnih grupa.

"Na ovaj način, ne želimo samo formalno unaprijediti sistem saradnje sa organizacijama civilnog društva već suštinski naći modalitet za unapređenje svih javnih poilitika i korišćenje svih znanja u našem društvu. Na ovaj način Vlada, možemo reći da je Vlada definisala do sada, najintenzivniji i najdinamičniji plan rada u narednom periodu, fokusirajući se na sve svoje ekspertske kapacitete i konsultujući politički nivo" , istakao je Mrdak.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?