Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković sa generalom Lanatom: Podrška ACT-a od izuzetnog značaja za proces integracija Crne Gore

Objavljeno: 23.07.2019. 14:48 Autor: mod
Ministar odbrane, mr Predrag Bošković sastao se danas sa komandantom savezničke Komande za transformaciju (ACT), generalom André Lanatom.
  
Bošković je istakao značaj podrške ove savezničke komande, čije je sjedište u Norfolku, u SAD-u, za proces integracije Crne Gore u NATO, posebno kroz aktivnosti Radne grupe za pridruživanje i integraciju (AIWG). 
  
On je naglasio njen značaj i za cjelokupnu bezbjednost evroatlantske zajednice, pogotovu u dijelu koordinisanja adaptacije vojne strukture, snaga, kapaciteta i doktrina Alijanse u ispunjenju ključnih misija Sjevernoatlantskog saveza. Bošković je kazao da je značaj ove Komande utoliko veći imajući u vidu bezbjednosne izazove sa kojima se suočava evroatlantska zajednica. 

Ministar je istakao da Crna Gora savjesno prati i implementira NATO politike i ujedno promoviše ideju evroatlantske budućnosti cijelog regiona Zapadnog Balkana. On je dodao da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crna Gora nastaviti da usavršavaju kadar u NATO školi u njemačkom gradu Oberamergau, kao i drugim centrima za obuku koji se nalaze pod komandom ACT-a.

General Lanata je čestitao ministru Boškoviću na okončanju procesa integracije Crne Gore u NATO. On je upoznao sagovornika sa najznačajnijim aktivnostima Komande, ističući da je krajnji cilj stvoriti osnov za spremnost Alijanse da adekvatno odgovori na sve bezbjednosne prijetnje.

Komandant ACT-a je zaključio da je Crna Gora odgovorno pristupila izvršavanju obaveza i prilagođavanju nacionalnog odbrambenog sistema NATO standardima, ističući je kao primjer koji bi trebalo da slijede ostale države regiona. 

General Lanata boravi u Crnoj Gori povodom okončanja crnogorskog procesa integracije.

MINISTARSTVO ODBRANE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?