Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Generali Lanata i Dakić potpisali Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO

Generali Lanata i Dakić potpisali Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne Gore  u NATO
Datum objave 23.07.2019 13:15 | Autor mod | Izvor: Ministarstvo odbrane

Ispis Štampaj stranicu


mod


Komandant savezničke Komande za transformaciju (ACT), general André Lanata i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, potpisali su danas u Podgorici Deklaraciju o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO, čime je i zvanično okončan proces integracija naše zemlje u Alijansu.


mod

 

Svečanom činu na Vili “Gorica” prisustvovali su premijer Duško Marković, ministar odbrane, mr Predrag Bošković, ministar vanjskih poslova, dr Srđa Darmanović i ostali članovi Savjeta za NATO.

 

mod

General Dakić je, izražavajući zadovoljstvo uspješnim okončanjem procesa i, uz zahvalnost Komandi za transformaciju na cjelovitoj podršci tokom njegovog trajanja, podsjetio na dostignuća u procesu reformi Vojske Crne Gore. On je istakao da su ukupne odbrambene sposobnosti prilagođene NATO procesu planiranja odbrane, a da se u Vojsci Crne Gore trenutno realizuju tri ključna procesa: reforma Vojske, opremanje i modernizacija i doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.   

Načelnik GŠ VCG se u ime Ministarstva odbrane i Vojske crne Gore, posebno zahvalio na uspostavljanju misije zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing), što je bio, kako je dodao, prvi konkretni benefit članstva u Alijansi. “Uvjeravam vas da će Vojska Crne Gore ostati posvećena ispunjavanju svojih zadataka i da će ostati kredibilan partner,” zaključio je general Dakić.        

mod

General Lanata je kazao da je zadivljen uspjesima koje je Crna Gora postigla tokom procesa integracija.  “Završetak tog procesa veliki je uspjeh, ne samo za vašu zemlju, već i za cijelu Alijansu”, naglasio je SACT. On se zahvalio Crnoj Gori na doprinosu koji daje stabilnosti Jugoistočne Evrope, naporima NATO u osiguranju stabilnosti van njegovih granica, kao i na učešću u NATO vođenim misijama.  

mod

Jutros je u Ministarstvu odbrane održana Završna konferencija integracionog procesa, uz učešće predstavnika Vojske Crne Gore, Komande za transformacije, kao i Radne grupe za pristupanje i integraciju (Accession and Integration Working Group – AIWG), formirane od strane NATO povodom integracionog procesa Crne Gor.

Naša zemlja ubuduće će samostalno održavati svoje deklarisane sposobnosti. Glavni ciljevi procesa integracije bili su integracija Vojske Crne Gore u komandnu strukturu i strukturu snaga Alijanse, kao i doprinos njenim misijama i zadacima u skladu sa NATO načelima i procedurama. Načelnik GŠ VCG najavio je danas i da će tokom druge polovine naredne godine Crna Gora imati svoga predstavnika i u savezničkoj Komandi za transformaciju, u Norfolku.

mod

MINISTARSTVO ODBRANE