Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Nuhodžić: Kopnenu i morsku granicu CG kontroliše po najvišim standardima EU i NATO-a

Objavljeno: 31.07.2019. 21:03 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i šef Delegacije Evropske unije u našoj zemlji ambasador Aivo Orav obišli su danas granični prelaz u luci Bar i Komandno-operativni centar Regionalnog centra Granične policije „Jug“ koji od nedavno posjeduje savremenu tehniku za elektronsko osmatranje vrijednu 3,4 miliona eura, nabavljenu donacijom EU.

„Povod za naš obilazak je bio da se upoznamo sa opremom i tehnikom koju koristi Granična policija za elektronsko osmatranje državne granice. Uvjerili smo se da je tehnologija koja je ugrađena i koju koristi ovaj granični centar najsavremenija i da omogućava potpuni nadzor i detekciju svih podataka na kopnenoj granici. Ugradnjom televizijskih i termovizijskih kamera uz radare na Crnom vrhu i Obostniku, koji su u skladu sa NATO standardima, obezbjeđuje se puni nadzor i detekcija i plave granice“ – rekao je ministar Nuhodžić po obilasku Centra.

Ambasador Orav je izrazio zadovoljstvo posjetom Baru i radom opreme sistema nadzora granice nabavljene donacijom EU.

„Vjerujem da donacijom ove opreme jačamo kapacitete Granične policije da efikasnije otkriva i da se bori protiv prekograničnog kriminala. EU je najveći donator u Crnoj Gori. Današnja donacija od preko tri miliona je samo mali dio velikog paketa podrške EU u ukupnom iznosu od 20 miliona eura. Evropska unija ne daje samo novac za nabavku opreme i jačanje kapaciteta već pomažemo i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije u obuci kako bi na bolji način mogli da se bore protiv kriminala, posebno protiv prekograničnog kriminala“ – rekao je ambasador Orav. Dodao je da je oprema koju smo vidjeli danas rezultat implementacije preporuka Evropske komisije i zahvalio se Ministarstvu unutrašnjih poslova na tome što je prihvatilo sve preporuke EK.

Ministar Nuhodžić je, govoreći o preporukama Evropske komisije, rekao da je sistem nadzora i kontrole državne granice sada u potpunosti usklađen sa evropskim standardima te da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije rade u kontinuitetu na ispunjavanju preporuka Evropske komisije kada je u pitanju granična bezbjednost, a da MUP radi i na razvoju integrisanog upravljanja granicom u skladu sa Šengenskim akcionim planom i šengenskim standardima.

„Bezbjednost jedne zemlje započinje na njenoj granici. Zato mi u kontinuitetu ulažemo u sredstva i opremu za bezbjednost granice, u kontinuitetu ulažemo sredstva i radimo na edukaciji naše Granične policijne da bi naša granica bila bezbjednija, a da bi naši građani i oni koji dolaze kod nas da provedu godišnji odmor bili sigurniji“ – zaključio je ministar Nuhodžić.

U obilasku graničnog prelaza i regionalnog Komandno-operativnog centra prisustvovao je i pomoćnik direktora Uprave policije za sektor Granične policije Vesko Damjanović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?