Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje ministra Bogdanovića: Prenosu posmrtnih ostataka ostaćemo posvećeni do kraja

Objavljeno: 06.08.2019. 23:26 Autor: Ministarstvo kulture
U vezi sa pismom princa Nikole Petrovića povodom prenošenja posmrtnih ostataka dinastije Petrović-Njegoš, reagovao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović:

"Izjavu volje princa Nikole Petrovića primili smo sa dubokim i iskrenim uvažavanjem, upravo onako kako se država Crna Gora sve vrijeme odnosila prema pitanju prenošenja posmrtnih ostataka članove njegove porodice – procesa započetog 1989. godine. Na isti način, zajedno sa uvaženim princom Nikolom, radili smo na aktivnostima u vezi sa posljednjim zemnim prebivalištem njegovog oca i stričeva. Otud, posebno smo cijenili želju princa Nikole o izbjegavanju vjerskog obreda, a uz njegovu saglasnost izabrana je i lokacija na koju će biti prenijeti posmrtni ostaci.

Tokom prethodnog sastanka Koordinacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš, održanog u Ministarstvu kulture, upravo je princ Nikola Petrović zatražio da Novo groblje na Cetinju bude lokacija Aleje dinastije Petrović – Njegoš, pritom naglašavajući da ne želi vjerske obrede koji bi izazvali bilo kakve turbulencije na unutrašnjem planu. Ovom prilikom uputno je podsjetiti i na vandalsko uništavanje grobova Petrovića u Cetinjskom manastiru, što je još jedan razlog zbog kojeg je aktuelna ideja vezana za Novo groblje na Cetinju.

Svakako, nije u pitanju porodični čin, već težnja i odlučnost države – koja će, svakako, primiti k znanju stav potomaka porodice. Nadalje, duboko uvažavajući princa Nikolu, ideja o prenošenju posmrtnih ostataka nije inicirana s njegove strane, već je samo nastavak onoga što je država pokrenula 1989. godine. Međutim, država će odlučno nastaviti da radi u cilju aktivnosti o kojima je već postignut dogovor svih strana, pri čemu duboko vjerujemo da će i princ Nikola biti ključni protagonista tog procesa.

Uz to, treba pomenuti i da je Vlada Crne Gore – u vezi sa pomenutim procesom – već obavila komunikaciju sa državama u kojima se sada nalaze posmrtni ostaci članova dinastije Petrović Njegoš, tako da je, putem diplomatskih i administrativnih kanala, počela i sama procedura koja prethodi prenošenju.

Sve što je vezano za prenošenje posmrtnih ostataka dinastije Petrović Njegoš, zapravo, motivisano je našim najiskrenijim osjećanjima privrženosti, te odlučnosti države Crne Gore da iskaže posebno poštovanje ka neizbrisivom tragu i istorijskoj ulozi naše kraljevske dinastije u gradnji i jačanju crnogorskog identiteta. Prenos posmrtnih ostatka u Crnu Goru bi u duhu najuzvišenijih namjera i vrlina pokazao neraskidivu povezanost dinastije Petrović sa svojim slobodarskim narodom. U tom smislu, naša je dužnost da tom uzvišenom cilju ostanemo uslužni i vjerni do kraja."

Ministarstvo kulture
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?