Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan sastanak Upravnog odbora SEF-a o Strateškom dijalogu na Zapadnom Balkanu

Objavljeno: 30.08.2019. 03:05 Autor: Ministarstvo nauke
U Ženevi je juče održan sastanak Upravnog odbora Strateškog dijaloga na Zapadnom Balkanu u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma na kome je učestvovala ministarka nauke Crne Gore dr. Sanja Damjanović. Na sastanku su učestvovali i predstavnici zemalja ZB, a takođe i predstavnici Austrije, Finske, Slovenije, Njemačke, Rumunije, Grčke, Poljske, Turske i Slovačke, i Evropske komisije, Regionalnog savjeta za saradnju, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Svjetske banke. Razmatrane su teme od zajedničkog interesa zemalja ZB, naročito aktivnosti na osnivanju Regionalnog centra za četvrtu industrijsku revoluciju, kreiranje Regionalnog mehanizma za konkurentnost i inovacije, kao i saradnja sa Centrom za sajber-bezbjednost Svjetskog ekonomskog foruma.

Predstavljajući strateški pristup Vlade Crne Gore polju nauke, ministarska Damjanović je informisala o aktivnostima na ovom polju, naročito ukazujući na značaj osnivanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) koji će predstavljati jedinstven centar izvrsnosti čineći da zemlje regiona budu konkurentne i u ostatku Evrope.

Na odvojenom bilateralnom sastanku ministarke Damjanović i šefice u Svjetskom ekonomskom forumu za regionalne strategije, Evropu i Evroaziju, Larkin, predstavnica SEF-a je informisala o aktivnosti Foruma, a dodatno su razmotrene mogućnosti saradnje Crne Gore i SEF-a. Larkin je pozvala ministarku Damjanović da učestvuje na Godišnjem sastanku globalnih šampiona SEF-a koji će biti održan u Kini 2020. godine, kao i na sastanku Strateškog dijaloga – Mehanizma za regionalnu konkurentnost i inovacije SEF-a koji se održava u Sjevernoj Makedoniji u novembru ove godine.

Ministarstvo nauke
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?