Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Darmanović u Helsinkiju: Ohrabreni smo podrškom Finske daljoj integraciji Zapadnog Balkana u EU

Ministar Darmanović u Helsinkiju: Ohrabreni smo podrškom Finske daljoj integraciji Zapadnog Balkana u EU
Datum objave 30.08.2019 14:14 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas u Helsinkiju na neformalnom sastanku šefova diplomatija (GIMNIH), na poziv visoke predstavnice EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i ministra vanjskih poslova Finske Peka Havista.

Ministar Darmanović je čestitao Finskoj na trećem predsjedavanju Savjetom EU, te naglasio da smo ohrabreni podrškom predsjedavajućeg daljoj integraciji Zapadnog Balkana u EU, kao i narednim koracima u procesu proširenja.
 
- Vjerujemo da je politika proširenja, zasnovana na principu regate, jedina vjerodostojna strategija za reformu naših društava i ubrzanje ekonomskog rasta, ali i za garantovanje bezbjednosti, mira i konkurentnosti Evrope – kazao je crnogorski šef diplomatije. Naglasio je da je Crna Gora predvodnik u ovom procesu, te da je našoj državi evropska integracija prioritet. Na toj liniji, izrazio je uvjerenje da ćemo preostalo pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija otvoriti do kraja ove godine i da ćemo ispuniti privremena mjerila u oblasti vladavine prava.

MVPNa sesiji posvećenoj saradnji u regionu, ministar Darmanović je kazao da prepoznajemo značaj napretka svih zemalja ka EU, jer od ostvarenih rezultata u procesu evropske integracije zavisi i stabilnost regiona. 

Na sastanku u Helsinkiju, kojem su prisustvovali ministri zemalja članica, Zapadnog Balkana i Turske, razmijenjena su mišljenja i o zaštiti ljudskih prava i rodnoj ravnopravnosti, imajući u vidu da je cilj finskog predsjedavanja da se poštovanje međunarodnog prava, promocija univerzalnih ljudskih prava, demokratije i vladavine prava nalazi u centru vanjskog djelovanja EU. Tom prilikom, ministar je naglasio da je Crna Gora posvećena zaštiti i promociji ljudskih prava kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. 

Na marginama sastanka, ministar je imao bilateralni susret sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.
Ministarstvo vanjskih poslova