Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisani sporazumi između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske

Objavljeno: 03.09.2019. 19:54 Autor: MSP

MSP MSP

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković boravi u posjeti Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje učestvuje na Međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti na putevima, a tokom koje se bilateralno sastao sa svojom koleginicom, gđom Šarlot Vere, baronesom Vere od Norbintona, parlamentarnom podsekretarkom države za sektor saobraćaja.

Glavni cilj bilateralnog susreta bio je potpisivanje Sporazuma o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazuma koji se odnosi na vazdušni saobraćaj između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Sporazumi uređuju odnose u oblasti prevoza na savremen način, što ce olakšati protok robe i putnika i ukloniti administrativne barijere u pomenutim sektorima. Tekstovi nacrta sporazuma su prethodno razrađeni i dogovoreni između dvije strane na sastancima mješovitih komisija. Potpisivanje ova dva sporazuma od ključnog je značaja za unapređenje dalje saradnje između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

Tokom bilateralnog sastanka razgovarano je i o saradnji u drugim oblastima iz sektora saobraćaja. Ministar Nurković je ovom prilikom upoznao baronesu Vere o prioritetnim razvojnim projektima Vlade Crne Gore, s posebnim fokusom na izgradnju autoputa Bar-Boljare, brzu saobraćajnicu duž crnogorskog primorja, rekonstrukciju željeznice i proces davanja koncesija za aerodrome u Podgorici i Tivtu. Ministar je upoznao koleginicu s trenutnim stanjem na pomenutim projektima, kao i vizijom njihovog budućeg razvoja. On je istakao da bi podrška Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kako kroz određene donacije, tako i kroz razne vidove obuka i razmjene znanja i iskustava bila značajna za Crnu Goru.

Tokom razgovora posebno je pepoznat značaj dalje saradnje u oblasti drumskog i vazdušnog saobraćaja, a potpisani sporazumi predstavljaju oslonac buduće saradnje privreda obje države. Ovom prilikom, baronesa Vere je izrazila spremnost da Crnoj Gori pruži podršku kako u smislu ekspertske pomoći tako i kroz određene donacije.

Pored ministra Nurkovića, u Delegaciji Vlade Crne Gore bili su i ambasador Borislav Banović i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

MSP MSP

MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA I POMORSTVA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?