Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Darmanović na Bledskom strateškom forumu: Evropske integracije su zajednička odgovornost Zapadnog Balkana i EU

Ministar Darmanović na Bledskom strateškom forumu: Evropske integracije su zajednička odgovornost Zapadnog Balkana i EU
Datum objave 03.09.2019 18:34 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na Bledskom strateškom forumu (BSF), kojem su, između ostalih, prisustvovali visoki zvaničnici EU, Regiona i SAD-a. 

Ovogodišnji BSF, pod nazivom „Izvori (ne)stabilnosti“ posvećen je pitanjima bezbjednosti u međunarodnom poretku, upravljanju strateškim resursima za održanje stabilnosti, klimatskim promjenama, kao i izazovima ekonomskog razvoja, progresa i demokratije.

Ministar Darmanović je tokom Foruma bio govornik na panelu „Zapadni Balkan – evropeizacija, demokratizacija, zajednička odgovornost“, posvećenom uticaju progresa u integracionim procesima na usvajanje zapadnih vrijednosti i demokratskih standarda.

On je tokom Panela istakao da su evropske integracije zajednička odgovornost Zapadnog Balkana i EU. Konstatovao je da prethodni semestar Regionu nije donio veći napredak po pitanju EU integracije, uprkos značajnim naporima koje preduzimaju vlade zemalja Zapadnog Balkana. Naglasio je da Evropska unija, uprkos unutrašnjim izazovima, mora imati jasnu politiku prema našem regionu, koja će podrazumijevati odlučan nastavak politike proširenja i istakao očekivanje da će oktobarsko zasijedanje Evropskog savjeta dati pozitivan signal u kontekstu otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, te posljednjeg pregovaračkog poglavlja sa Crnom Gorom.

MVPTokom Bledskog strateškog foruma, ministar Darmanović se sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a, specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, zamjenicima generalnog sekretara Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Žanom Kristofom Beliardom i Pedrom Seranom, predsjednikom Horasis fondacije Frankom Jurgenom Rihterom i izvršnom direktorkom Centra za evropsku perspektivu Katjom Geršak.

U razgovorima je bilo riječi o bezbjednosnim kretanjima u Evropi i Regionu, te, na tom fonu, značaju integrisanja Zapadnog Balkana u EU. Crna Gora je prepoznata kao kontributor stabilnosti, te kao pouzdan susjed i konstruktivan partner, kako kroz regionalne i multilateralne mehanizme, tako na bilateralnom planu.
Ministarstvo vanjskih poslova