Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvorena Srednja mješovita škola u Golubovcima, jedan od najljepših i najvećih školskih objekata u Crnoj Gori

Objavljeno: 06.09.2019. 19:42 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Premijer Duško Marković, ministar prosvjete dr Damir Šehović i predsjednica Gradske opštine Golubovci Tanja Stajović danas su svečano otvorili Srednju mješovitu školu u Golubovcima, u čiju je izgradnju uloženo preko 4,5 miliona eura.

Prema riječima premijera Duška Markovića, radi se o impresivnom obrazovnom objektu koji će generacijama sa ovog prostora omogućiti najkvalitetnije školovanje i nivo znanja koji će im obezbijediti sigurnu budućnost.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Ovo je samo jedan od 150 objekata koje je ova Vlada u sadašnjem mandatu ili rekonstruisala ili izgradila“, rekao je premijer i dodao da će s obzirom na projekte koji su planirani za naredne godine, ovo sigurno biti jedan od najvećih investicionih ciklusa u sektoru obrazovanja.

On je, između ostalog, pohvalio i rad tima Direkcije javnih radova koji je pokazao profesionalni odnos prema ovom projektu. „Projekat je započeo u januaru 2017, a završen je, kao što vidite, u ovoj godini u veoma kratkom roku na kvalitetan način i po svim standardima“, rekao je premijer nakon obilaska škole.

PR služba Ministarstva prosvjete


Tokom ceremonije, ministar Šehović je rekao da se Škola prostire se na čak 5,5 hiljada metara kvadratnih, a namjenjena je za smještaj 750 učenika. Sastoji se iz četiri lamele u kojima se nalazi 12 učionica opšte namjene, dva posebna kabineta za preduzetništvo i informatiku, laboratorije, ostali kabineti, zatim prostorija za nastavnike, upravu škole i ostalo osoblje.

Ministar je naglasio da ova škola u svom sastavu ima i školsku sportsku salu, najveću te vrste u Crnoj Gori u kojoj ima 480 sjedećih mjesta, te je, kako je rekao, idealna ne samo za brojne školske aktivnosti, već i za ostale sportske sadražaje koji su vezani za dvoranske sportove.

PR služba Ministarstva prosvjete

Školu u Golubovcima ministar je okarakterisao kao jedan od najvećih, ali i najljepših školskih objekata u Crnoj Gori. U ovoj školi, kako je rekao, djeca će imati priliku da se obrazuju za četvorogodišnje programe, opšti smjer gimnazije, ekonomski tehničar, poljoprivredni tehničar kao i za trogodišnje programe, konobar, kuvar i frizer.

„Dakle, riječ je o grandioznom objektu, istom onakvom kakvih će biti i 38 novih projekata za koje je Vlada Crne Gore izdvojila preko 50 miliona eura. Od 38 novih obrazovnih objekata, desetak će biti vezano za područja Glavnog grada“ rekao je ministar.

PR služba Ministarstva prosvjete

On je najavio da će se pored vrtića u Zagoriču, na Starom aerodromu i Tuzima, koje je ova Vlada izgradila, raditi i vrtić u Bloku VI, čiji se početak gradnje očekuje tokom ove godine, ali i vrtić na Zlatici, na Tuškom putu, u City kvartu, i još jedan vrtić na Starom aerodromu.

„Takođe ćemo raditi na izgradnji nove podgoričke gimnazije, još jedne škole na Zabjelu i City kvartu, kao i škole na Karabuškom polju. Dakle, Vlada ovih 50 miliona eura, koji nikad do sad nijesu izdvajani za sistem obrazovanja, ne izdvaja zbog objekata, već zbog djece i mladosti koja će da udahne novi život ovim zdanjima“, zaključio je Šehović.

Glavni grad Podgorica ustupio je zemljište za izgradnju ove škole, a gradonačelnik

PR služba PR služba Ministarstva prosvjete

Ivan Vuković istakao je da je ovo veliki dan za Gradsku opštinu Golubovci, grad Podgoricu, ali i za cijelu Crnu Goru.

On je izrazio uvjerenje da će na temelju novih znanja i vještina koje će ponuditi mladim generacijama, ova škola obezbjediti upravo ono što je do sada nedostajalo Zeti, kako bi se njeni veliki razvojni potencijali još bolje mogli iskoristiti i kako bi ona mogla postati jedno od najljepših mjesta za život ne samo u Glavnom gradu nego i u Crnoj Gori, uopšte.

„U tom smilu nemam dilemu da će svojim trudom, radom i rezultatima već prva generacija nastavnika i učenika ove škole dokazati opravdanost ove značajne investicije i da će njihov primjer odgovornog odnosa prema obavezama služiti kao putokaz svima onima koji će doći poslije njih“, rekao je gradonačelnik.

PR služba Ministarstva prosvjete

Direktor Škole Zoran Klikovac rekao je da u Školi vjeruju da će svi koji budu ispisivali prve stranice ljetopisa ove škole služiti na ponos precima i uzor potomcima.

Svečanost je obilježio i program koji su priredili učenici Srednje mješovite škole u Golubovcima, Gimnazije “Slobodan Škerović”, Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić”, te Škole za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić”.

 

VIDEO:






PR služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?