Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković: Vlada neće mijenjati stambenu politiku kojom rješava i stambena pitanja zaposlenih u prosvjeti, zdravstvu, policiji, vojsci kao i penzionera i socijalnih kategorija

Objavljeno: 06.09.2019. 20:46 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je da Vlada neće mijenjati stambenu politiku koja postoji decenijama i zahvaljujući kojoj se rješavaju stambena pitanja ne samo javnih funkcionera već i službenika i namještenika u prosvjeti, zdravstvu, vojsci, policiji kao i penzionera i socijalno ugroženih kategorija.

„Što se tiče državnih funkcionera – oni su po Zakonu obavezni da svoju imovinu prijavljuju Agenciji za sprječavanje korupcije i ti su podaci javni i dostupni i zainteresovanoj javnosti i državnim institucijama. Prema tome, ako je neko stekao imovinu nezakonito posebno na osnovu državnog novca odgovaraće za to. Što se tiče naše stambene politike, ona nije izmišljena, ona nije od juče. Ova politika postoji u Crnoj Gori već decenijama, to nije samo politika ove Vlade. Država Crna Gora na ovakav način rješava stambena pitanja zaposlenih u državnoj administraciji pa i funkcionera već decenijama i u skladu sa propisima koji su donijeti. Ti propisi nijesu osporeni i oni su na snazi, nije ih definisala ova Vlada, nego ih je donijela neka druga i mi ih primjenjujemo. Dakle, Vlada je najveći poslodavac u zemlji. Vlada ima u svojoj nadležnosti preko 40 hiljada državnih službenika koji nijesu štetočine države, nego ljudi koji doprinose ovoj državi. Ti službenici rade na ovakvim projektima. Da li je problem da sjutra neko iz Direkcije javnih radova dobije stan, neki pomoćnik, ova investicija od četiri miliona i 700 hiljada eura ili gradnja autoputa od 800 miliona eura ili gradnja druge infrastrukture ili što ti službenici obezbijeđuju da se budžet puni kako je to Zakonom propisano, da se penzije i zarade i socijale isplaćuju kako je to Zakonom propisano. To rade ti ljudi, to ne rade oni koji bojkotoju Parlament, to ne rade oni koji štrajkuju i oponiraju ovoj Vladi i vlasti. Ti koji bojkotuju primaju platu od ove države, koju obezbjeđuju ovi službenici u čije džepove i stanove virite. Izračunajte koliko su novca uzeli za tri godine ne dolazeći na posao, nego okupljajući se na tačkama gdje država radi na razvoju. Nijeste nas uplašili sa tim, ovo je politička manipulacija i ovim pitanjem. Ja dok sam na čelu Vlade stambena politika će biti promovisana kao ključna politika podsticaja državnoj administraciji da radi u interesu države. Ko je nešto uradio i stekao nezakonito, tu je Tužilaštvo, sudstvo i neka se sa tim bavi“ – rekao je premijer odgovarajući u Golubovcima na pitanja novinara.

Predsjednik Marković je podsjetio na politiku rješavanja stambenih pitanja socijalno ugroženih kategorija kao i zaposlenih u prosvjeti, zdravsvu, vojsci, policiji i dr. djelatnostima kao i na gradnju stanova za penzionere.

„Sjećate li se da sam u Skupštini rekao koliko je stanova dobila Policija, koliko je stanova dobilo ljekara, koliko je stanova dobilo učitelja i prosvjetnih radnika, koliko je stanova dobilo zaposlenih u Vojsci Crne Gore. Bavite se tim i objavite te podatke malo, ili što je uvažena novinarka Jovanoviće me pitala, objavite koliko je do sada dodijeljeno stanova socijalnim slučajevima u opštinama i na državnom nivou po posebnim programima, objavite koliko je dato stanova penzionerima, koliko je Vlada... Ja nijesam kompjuter, postoje podaci. Vlada svake godine izdvaja u penzioni fond za izgradnju stanova za penzionere. Imali ste prilike da prisustvujete otvaranju i useljenju nekih tih zgrada. Dakle, nemojte da budete skoncentrisani samo na jedno zbog vašeg cilja, budite objektivni, a nemojte štedjeti Vladu. Samo budite objektivni“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Odgovarajući na pitanje da li je Vlada jučerašnjom odlukom o koncesijama na dvije male hidroelektrane promijenila najavljenu politiku rekao da to nije slučaj. „To su ugovori koji su na snazi, koji nijesu sporni u skladu sa zakonom. To su dvije koncesije minihidroelektrana ispod jednog megavata, mislim da su neđe ispod 800 i 900 kilovata. Takvi objekti praktično se i ne primjećuju i prostoru i ne proizvode nikakve ozbiljnije intervencije ili ugržavanja prostora pa čak i vodotoka“ – rekao je premijer.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?