Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarstvo kulture podržava inicijativu o podizanju spomenika kraljici Jeleni u Podgorici

Objavljeno: 07.09.2019. 20:25 Autor: Ministarstvo kulture
mkuMinistar kulture Aleksandar Bogdanović primio je danas princa Emanuela Filiberta Savojskog, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Tokom razgovora, više riječi bilo je o temama iz oblasti kulture, mogućnostima saradnje, ali i zajedničkog rada u cilju dalje afirmacije djela kraljice Jelene Savojske.

Izuzetni odnosi koje tradicionalno baštine Crna Gora i Italija, brojni istorijski momenti, među kojima je posebno upečatljiv bio onaj između kraljevskih dinastija - kako su istakli današnji sagovornici - dobra su osnova za saradnju u predstojećem vremenu, koja na planu kulture ima poseban potencijal.

Ministar Bogdanović informisao je gosta o aktuelnim zajedničkim aktivnostima Crne Gore i Italije, ističući pritom i kako je za sljedeću godinu planirana organizacija izložbe posvećene crnogorskoj princezi i italijanskoj kraljici Jeleni od Savoje. Uz to, govoreno je i o aktivnostima Ministarstva kulture povodom obilježavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Italije.

Današnji sagovornici razmatrali su i inicijativu o podizanju spomenika kraljici Jeleni u Podgorici. Ministar Bogdanović kazao je kako Ministarstvo kulture u potpunosti podržava tu ideju, s obzirom na činjenicu da je kraljica Jelena i u Crnoj Gori i u Italiji ostala upamćena po brojnim dobročinstvima i da time zauzima posebno mjesto u istoriji obje države.

Razgovarano je i o mogućnostima saradnje i umjetničke razmjene između dvije države. Ministar Bogdanović upoznao je princa Emanuela sa time da je u toku više programa razmjene posredstvom IPA projekata, ali da će prave mogućnosti za to biti stvorene uspostavljanjem regionalnih kreativnih habova u više crnogorskih gradova – gdje će, uz ostalo, biti opredijeljen prostor i za rezidencijalnu umjetnost.

Princ Emanuel kazao je kako mu je drago što je u Crnoj Gori naišao na niz konstruktivnih razgovora, te da je kultura djelokrug za koji je, kao pisac, posebno zainteresovan. U tom kontekstu, on je posebno akcentovao činjenicu da su italijanski umjetnici aktivno angažovani u cilju podrške crnogorskoj kulturi i stvaralaštvu.

On je iskazao posebnu zahvalnost na inicijativama koje se tiču kraljice Jelene, ističući kako italijanski narod posebno cijeni njenu istorijsku ulogu i brojna dobročinstva. Princ Emanuel naglasio je da je spreman da podrži svaki zajednički projekat, te da će se ubuduće rado vraćati Crnoj Gori.

Tokom današnjeg susreta, više riječi bilo je i o novim programima u crnogorskoj kulturi, poput kreativnih industrija i sve intenzivnijih aktivnosti u cilju razvoja kinematografije.

Princ Emanuel posebno interesovanje iskazao je za oblast kinematografije, navodeći kako povoljnosti koje država nudi u slučaju koprodukcijskih projekata, ali i izuzetne lokacije u svim djelovima Crne Gore, jesu snažan podsticaj - te kako vjeruje da će i italijanski kinematografi u budućnosti prepoznati tu priliku.



MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?