Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpisan ugovor o objavljivanju dvojezičnog izdanja “Gorskog vijenca” na crnogorskom i slovenačkom jeziku

Objavljeno: 11.09.2019. 21:34 Autor: Ministarstvo kulture
mkuU Ljubljani je danas potpisan ugovor o objavljivanju dvojezičnog izdanja “Gorskog vijenca”, na slovenačkom i crnogorskom jeziku. Ugovor su potpisali ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor slovenačkog Zavoda za izdavačku djelatnost “Beletrina” Mitja Čander.

Shodno odredbama Ugovora, izdanje najznačajnijeg djela Petra II Petrovića Njegoša biće objavljeno 2021. godine, a prevod “Gorskog vijenca” na slovenački jezik povjeren je književniku, istoričaru umjetnosti i prevodiocu dr Miklavžu Komelju.

Tokom današnjeg potpisivanja dokumenta, naglašeno je kako će to biti četvrti prevod “Gorskog vijenca” na slovenački jezik.

Ovom prilikom posebno želim naglasiti kako interesovanje za Njegoševu ličnost, misao i rad u Sloveniji traje duže od vijeka, s obzirom na to da je još 1907. godine profesor Rajko Perušek preveo “Gorski vijenac” na slovenački jezik. Stoga, naše je posebno zadovoljstvo što će 2021. godine biti objavljeno dvojezično izdanje tog djela, pri čemu će za prevod na slovenački jezik biti zadužen Miklavž Komelj. Ovim putem želim uputiti zahvalnost i Zavodu “Beletrina” i Ambasadi Crne Gore u Sloveniji - kazao je ministar Bogdanović.

Nakon prvog prevoda iz 1907. godine, drugo izdanje “Gorskog vijenca” na slovenačkom jeziku objavljeno je 1947. godine, uz prevod Antona Gradnika. Nakon toga, 1983. godine, objavljen je treći prepjev Njegoševog djela na slovenački jezik, pri čemu je Andrej Arka, koji je tada preveo “Gorski vijenac”, nagrađen najvišim slovenačkim priznanjem za prevođenje Sovretovom nagradom.

Foto: Link

Ministarstvo kulture
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?