Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada Crne Gore podržala uspostavljanje novih centara izvrsnosti

Objavljeno: 12.09.2019. 20:35 Autor: Ministarstvo nauke
Danas je Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o podršci uspostavljanju novih centara izvrsnosti u kojoj su predstavljeni rezultati novog konkursa sprovedenog ove godine. Glavni rezultat novog konkursa su dva vrlo kvalitetna predloga, sa kojima će Ministarstvo nauke ući u pregovore o finansiranju. Ukupna vrijednost ova dva projekta je oko 2.5 miliona eura od čega je sufinansiranje iz budžeta 1.8 miliona eura za tri godine.

Ministarstvo nauke

Prvorangirani centar je iz oblasti nauke o hrani pod nazivom: Centar izvrsnosti za digitalizaciju u oblasti bezbjednosti hrane i autentičnosti prehrambenih proizvoda – FoodHub, rukovodilac: prof. dr Aleksandra Martinović, nosilac: Univerzitet Donja Gorica sa brojnim partnerima iz zemlje i inostranstva.

Drugorangirani centrar odnosi se na istraživanja u biomedicini. Rukovodilac je dr Vjeroslava Slavić, nosilac je: Institut „Dr Simo Milošević“ Igalo (sa planom osnivanja novog pravnog lica) i takođe brojnim partnerima iz Crne Gore i inostranstva.

Na konkurs koji je bio otvoren 6 mjeseci, stiglo je 7 prijava. Prijave su prvo upućene na međunarodnu evaluaciju gdje je glavni fokus bio na ocjeni naučnog potencijala projekata. U evaluaciju je bilo uključeno 14 ocjenjivača iz Meksika, SAD, Grčke (2), Italije (2), Slovenije (3), Poljske, Turske, Hrvatske, Španije i Belgije. Za drugu fazu evaluacije Ministarstvo nauke je imenovalo komisiju od 3 međunarodna eksperta (iz Srbije, Hrvatske i Francuske), čiji je zadatak bio da pregledaju sve prijave, evaluacije iz prve faze, obave intervjue sa timovima i pripreme izvještaje o projektima kao i da predlože rang listu. Savjet za naučnoistraživačku djelatnost, na sjednici od 5. septembra 2019. godine, je prihvatio rang listu i predložio Ministarstvu nauke da dodijeli status centra izvrsnosti za dva prvorangirana projekta.

Ministarka Damjanović je podsjetila na nedavno usvojenu Strategiju pametne specijalizacije, gdje su centri izvrsnosti važni instrumenti njene implementacije i jedan od uslova konkursa je bio povezanost teme istraživanja sa prioritetima ove strategije.

Osnovne karakteristike ovog instrumenta podrške našeg Ministarstva su:

- kreiranje snažnih jezgara naučnog i inovacionog ekosistema, okupljanje istraživača i stručnjaka koji se fokusiraju na istraživanja u punom intenzitetu, zapošljavanje i stipendiranje mladih istraživača

- kreiranje ili značajno unapređenje proizvoda ili usluga za precizno definisanu privrednu granu, koji mogu pomoći postojećim privrednim društvima u Crnoj Gori da poboljšaju svoju međunarodnu konkurentnost integracijom naprednih znanja, tehnologija i inovacija u tradicionalne sektore privrede.

- uspostavljanje međunarodne saradnje koja predstavlja veoma značajan faktor u djelovanju centara jer oni treba da budu čvorišta putem kojih se efikasnije povezujemo sa Evropom i svijetom.

Ministarka Damjanović je čestitala timovima oba najbolje rangirana projekta na izuzetno kvalitetno pripremljenim prijavama ali i pohvalila ostale prijedloge koji su putem ovog konkursa pokazali da u našoj zajednici postoji puno kvalitetnih ideja, da su ljudi voljni da rade na sprovođenju kompleksnih programa koji mogu donijeti vidljiv boljitak u našem društvu a posebno privredi, uz očevkivanje da će pregovori sa dva prvorangirana tima biti uspješno okončani do kraja ove godine kada će poceti njihova realizacija.

MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?