Мања слова Већа слова РСС

Најаве

08.12.2019

У понедјељак отварање XИИИ Националне антикорупцијске конференције коју организује МАНС

08.12.2019

У понедјељак, 9. децембра, ИX сједница Савјета за конкурентност

05.12.2019

Премијер Марковић сјутра на сједници Социјалног савјета

05.12.2019

ДОПУНА НАЈАВЕ: Конференција за медије након 146. сједнице Владе ЦГ у 16:30

05.12.2019

Округли сто „Слобода кретања радника – Темељна вриједност ЕУ“

04.12.2019

У четвртак, 5. децембра 146. сједница Владе ЦГ

04.12.2019

Девети састанак Одбора за стабилизацију и придруживање између Црне Горе и ЕУ

03.12.2019

Предсједник Владе Душко Марковић данас и сјутра у Лондону на Самиту лидера држава чланица НАТО-а

01.12.2019

Премијер Марковић на састанку шефова држава и Влада Конференције УН о климатским промјенама

30.11.2019

Завршна конференција ,,Техничка подршка развоју институционалних механизама сарадње Владе и НВО“

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Влада Црне Горе подржала успостављање нових центара изврсности

Влада Црне Горе подржала успостављање нових центара изврсности
Датум објаве 12.09.2019 14:35 | Аутор Министарство науке | Извор: Министарство науке

Испис Штампај страницу


Данас је Влада Црне Горе усвојила Информацију о подршци успостављању нових центара изврсности у којој су представљени резултати новог конкурса спроведеног ове године. Главни резултат новог конкурса су два врло квалитетна предлога, са којима ће Министарство науке ући у преговоре о финансирању. Укупна вриједност ова два пројекта је око 2.5 милиона еура од чега је суфинансирање из буџета 1.8 милиона еура за три године.

Министарство науке

Прворангирани центар је из области науке о храни под називом: Центар изврсности за дигитализацију у области безбједности хране и аутентичности прехрамбених производа – ФоодХуб, руководилац: проф. др Александра Мартиновић, носилац: Универзитет Доња Горица са бројним партнерима из земље и иностранства.

Другорангирани центрар односи се на истраживања у биомедицини. Руководилац је др Вјерослава Славић, носилац је: Институт „Др Симо Милошевић“ Игало (са планом оснивања новог правног лица) и такође бројним партнерима из Црне Горе и иностранства.

На конкурс који је био отворен 6 мјесеци, стигло је 7 пријава. Пријаве су прво упућене на међународну евалуацију гдје је главни фокус био на оцјени научног потенцијала пројеката. У евалуацију је било укључено 14 оцјењивача из Мексика, САД, Грчке (2), Италије (2), Словеније (3), Пољске, Турске, Хрватске, Шпаније и Белгије. За другу фазу евалуације Министарство науке је именовало комисију од 3 међународна експерта (из Србије, Хрватске и Француске), чији је задатак био да прегледају све пријаве, евалуације из прве фазе, обаве интервјуе са тимовима и припреме извјештаје о пројектима као и да предложе ранг листу. Савјет за научноистраживачку дјелатност, на сједници од 5. септембра 2019. године, је прихватио ранг листу и предложио Министарству науке да додијели статус центра изврсности за два прворангирана пројекта.

Министарка Дамјановић је подсјетила на недавно усвојену Стратегију паметне специјализације, гдје су центри изврсности важни инструменти њене имплементације и један од услова конкурса је био повезаност теме истраживања са приоритетима ове стратегије.

Основне карактеристике овог инструмента подршке нашег Министарства су:

- креирање снажних језгара научног и иновационог екосистема, окупљање истраживача и стручњака који се фокусирају на истраживања у пуном интензитету, запошљавање и стипендирање младих истраживача

- креирање или значајно унапређење производа или услуга за прецизно дефинисану привредну грану, који могу помоћи постојећим привредним друштвима у Црној Гори да побољшају своју међународну конкурентност интеграцијом напредних знања, технологија и иновација у традиционалне секторе привреде.

- успостављање међународне сарадње која представља веома значајан фактор у дјеловању центара јер они треба да буду чворишта путем којих се ефикасније повезујемо са Европом и свијетом.

Министарка Дамјановић је честитала тимовима оба најбоље рангирана пројекта на изузетно квалитетно припремљеним пријавама али и похвалила остале приједлоге који су путем овог конкурса показали да у нашој заједници постоји пуно квалитетних идеја, да су људи вољни да раде на спровођењу комплексних програма који могу донијети видљив бољитак у нашем друштву а посебно привреди, уз очевкивање да ће преговори са два прворангирана тима бити успјешно окончани до краја ове године када ће поцети њихова реализација.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ