Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Nulta tolerancija prema nasilju nad novinarima najvažni uslov medijskih sloboda

Objavljeno: 13.09.2019. 02:55 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Crnogorsko društvo i ostala društva Zapadnog Balkana duguju svojim medijima mnogo više od slobode novinara da izještavaju o bilo kojoj temi, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na prijemu za učesnike konferencije Medijski dani EU-Zapadni Balkan.

Potpredsjednik je ocijenio da za punu afirmaciju medijskih sloboda mora najprije postojati ambijent nulte tolerancije prema nasilju nad novinarima, a zatim i pristojan socio-ekonomski položaj novinara i poštena tržišna utakmica u medijskoj industriji.

Naglasio je da Crna Gora čini ozbiljne napore da obezbijedi najveći stepen bezbjednosti novinara. “Ostvarili smo značajan napredak u ovom smislu. Danas su naše institucije mnogo sposobnije da spriječe, istraže i kazne bilo koji oblik nasilja nad novinarima. Ovo se može vidjeti iz nedavnih istraga, optužnica i osuđujućih presuda protiv odgovornih za nasilje nad novinarima.” Dodao je, takođe, da crnogorske institucije sarađuju sa medijskom zajednicom i civilnim društvom na istraživanju neriješenih slučajeva nasilja nad novinarima iz prethodnog perioda. „To je veoma važno, ne samo za ostvarenje pravde za žrtve, već i da bismo poslali jasnu poruku da će država učiniti sve da otkrije i kazni odgovorne za krivična djela nad novinarima“.

Potpredsjednik je rekao da je Vlada Crne Gore inicirala sveobuhvatnu reformu medijskih zakona, u cilju daljeg unapređenja zakonodavnog ambijenta za slobodne i profesionalne medije. „Sarađujemo sa predstavnicima medija, civilnog društva i akademske zajednice, oslanjajući se na ekspertizu međunarodnih partnera, kako bismo uvrstili u naše zakonodavstvo najviše evropske standarde slobode i profesionalizma u medijima“, pojasnio je potpredsjednik.

Najzad, dodao je, kroz nove medijske zakone, Vlada nastoji da uvede fond za podršku medijskom pluralizmu i samoregulaciji, ali i da unaprijedi transparentnost svih oblika javnog finansiranja nezavisnih medija.

Potpredsjednik Pažin je podsjetio da su se građani Zapadnog Balkana uvjerili kroz istoriju da mediji imaju moć da oblikuju i štite društvene vrijednosti, ali takođe i moć da podstiču na mržnju i destrukciju.

„Zbog toga, slobodni mediji imaju i veliku odgovornost, da uvjek imaju na umu javni interes kada informišu, obrazuju i zabavljaju naše građane. Ovo jedino može biti postignuto kroz strogo poštovanje etičkih i profesionalnih standarda novinarstva, pristojan socio-ekonomski položaj novinara i pouzdanu zaštitu njihovog profesionalnog i moralnog integriteta“, naglasio je.

Ocijenio je da je konferencija Medijski dani EU-Zapadni Balkan, koja se ove godine prvi put održava u Crnoj Gori, dobra prilika za razgovor o modelima regionalne saradnje koji bi doveli do unapređenja slobode i profesionalnosti medija na Zapadnom Balkanu.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?