Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Bogdanović na otvaranju Njemačkog doma Crne Gore: Novi iskorak u odnosima dvije države

Ministar Bogdanović na otvaranju Njemačkog doma Crne Gore: Novi iskorak u odnosima dvije države
Datum objave 19.09.2019 14:19 | Autor Ministarstvo kulture | Izvor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


MKUU Podgorici je danas, u organizaciji ambasade Savezne Republike Njemačke, otvoren Njemački dom Crne Gore.

Tokom otvaranja, brojnim zvanicama obratio se ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je kazao kako je crnogorska javnost do sada bila u prilici da se upozna sa dostignućima savremene njemačke kulture, te da uspostavljanje Njemačkog doma predstavlja korak naprijed na tom planu.

Ovaj događaj ima poseban značaj, jer će se zahvaljujući njemu uveliko proširiti mogućnosti upoznavanja naše kulturne javnosti sa dostignućima velike njemačke kulture, kako one recentne, tako i one koja pripada sferi kulturnog nasljeđa. Treba li spominjati kakav su uticaj izvršile njemačka filozofija, književnost, muzika i film na razvoj svjetske kulture, pa time i na proširenje kulturnog obzorja naše države. U tom kontekstu, ovaj dom imaće dragocjenu edukativno-informativnu ulogu, kojom će se učvrstiti već postavljeni mehanizmi saradnje u oblasti kulture - naglasio je on.

MKUTokom otvaranja pored ministra Bogdanovića, zvanicama su se obratili i ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori dr Robert Veber i direktor Goethe Instituta u Beogradu Frank Bauman. 

Ministar Aleksandar Bogdanović, ambasador dr Robert Veber i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Aleksandar Mitrović, presijecajući vrpcu, otvorili su Njemački dom Crne Gore, a potom i obišli prostorije Doma.

Njemački dom Crne Gore djelovaće, prije svega, u edukativnoj i informativnoj oblasti. S tim u vezi, poseban akcenat biće na promociji i širenju ideje o njemačkom jeziku, postavljanju standarda kvaliteta nastave njemačkog jezika, objezbjeđivanju pristupa informacijama o institucijama, aktuelnim dešavanjima i kulturnim manifestacijama u Njemačkoj, ostvarivanju interkulturalnog dijaloga u cilju kulturne razmjene između Crne Gore i Njemačke, te na unaprjeđenju razumijevanja evropskih vrijednosti na globalnom nivou, kao i razvoju zajedničkih evropskih perspektiva.

Video: Youtube