Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na konferenciji CRNVO: Crnoj Gori je potreban NVO sektor spreman da radi u interesu svih građana, imun na dnevnu politiku

Objavljeno: 20.09.2019. 17:08 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je danas da Vladu ne treba podsjećati ili navoditi da unaprijedi ambijent za civilno društvo, već da treba zajednički tražiti način – kako da u partnerskom odnosu taj ambijent učinimo što povoljnijim, u interesu građana i države Crne Gore te da vjeruje da je odlukom donijetom prije skoro tri godine, da prvi sastanak u mandatu premijera održi sa predstavnicima civilnog sektora, pokazao opredjeljenje Vlade i to od prvog dana.

„U tom kontekstu – dozvolite da ponovim da civilni sektor kuca na otvorena vrata kada je u pitanju unapređenje ambijenta i okruženja za njegov rad i djelovanje“ – rekao je Premijer otvarajući konferenciju „Civilno društvo u Crnoj Gori – kako do povoljnog okruženja za civilno društvo“ koju je organizovao Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Predsjednik Marković je ocijenio da je u njegovom mandatu, kada je riječ o saradnji Vlade sa civilnim sektorom, ojačan normativni okvir; osnažen sistem finansijske podrške i unaprijeđen dijalog sa institucijama.

„To je, između ostalih, prepoznala i Evropska komisija u svom Izvještaju za Crnu Goru iz 2019. istakavši da je 'pravno, institucionalno i finansijsko okruženje u kojem organizacije civilnog društva funkcionišu u cjelini poboljšano'“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je podsjetio da je Zakonom o državnoj upravi propisana obaveza saradnje organa državne uprave sa nevladinim organizacijama, te da je takav pristup dodatno osnažen donošenjem Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija kao i da je usvojena i Strategija unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija 2018-2020.

„Ovakav pristup dodatno je osnažen donošenjem Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija. Takođe je, podsjećam, usvojena i Strategija unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija 2018-2020“ – kazao je predsjednik Vlade.

Ovako postavljen normativni temelj dograđen je sistemom finansijske podrške. Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama definisan je novi način finansiranja iz Budžeta, koji je otvorio prostor da izdašnije i transparentno, a u skladu sa prioritetima, podržimo rad nevladinog sektora.

Premijer Duško Marković je podsjetio da je prošle godine za nevladine organizacije izdvojeno je 17,5% više sredstava nego 2017. godine uz konkurse posredstvom 13 ministarstva. „Ove godine 15 ministarstava raspisalo je 33 javna konkursa za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija pri čemu je za tu namjenu opredijeljeno preko 3,5 miliona eura (3,642.947,72)“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je kazao da je dijalog posljednji stub saradnje Vlade i civilnog sektora, pored normativnog i finansijskog aspekta.

„Crnoj Gori nije potreban izolovan nevladin sektor, već nevladin sektor spreman da radi u interesu svih građana. Samim tim – nevladin sektor imun na dnevnu politiku i vođenje političkih kampanja na bilo kojoj strani. Da bude oči i uši tamo gdje državni mehanizmi zaštite i kontrole ne dosežu. Da upozorava i popravlja stvari. Samo takav – legitimno i cjelishodno treba da se još snažnije finansira novcem građana. U dijelu institucionalnog dijaloga upravo je konstituisanjem Ministarstva javne uprave po prvi put u Vladi uspostavljena jedinstvena adresa sa koje vodimo ovaj važan dijalog“ – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je poručio da je Savjet za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija definisan kao svojevrsni forum za rješavanje otvorenih pitanja i problema sa kojima se nevladin sektor suočava te da to tijelo ima potencijal.

„Dakle, u Vladi postoji puna spremnost, a za dijalog su potrebni sagovornici, koji su odgovorni i za njegov uspjeh, ali i za neuspjeh. Isto tako, intenzitet i kvalitet dijaloga ne mjeri se brojem susreta sa predsjedinkom Vlade, već uvažavanjem svih institucija u sistemu koje imaju mandat da taj dijalog vode. Zato, na samom kraju, želim da otvorim i pitanje povjerenja i uvažavanja. Zakoni i procedure se moraju poštovati, sviđali se nekom ili ne, i oko toga nema kompromisa. Ne polovično, ne djelimično, već u potpunosti. Da li su dobri i treba li da ih mijenjamo – izvolite da o tome razgovaramo, i da objektivno prosuđujemo. Ako smo se opredijelili da učestvujemo u procesu kreiranja javnih politika – nema bježanja od odgovornosti. Ne može se, recimo, ignorisati rad u radnim tijelima ili čekati da se određeni procesi završe, da bi se sa vremenske distance ti isti procesi, ostavljeni od strane njihovih aktera, počeli kritikovati. To nije odgovoran i fer pristup“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je obraćanje na konferenciji koja je okupila predstavnike nevladinog sektora, državne uprave i diplomatskog kora zaključio stavom da u društvu koje teži dijalogu i napretku, uz iskazanu otvorenost Vlade i njegovu posvećenost, teza da su država i civilni sektor na suprotnim stranama – treba da bude osuđena na poraz, ma odakle dolazila.

„Ponoviću poruku sa početka svog izlaganja – nevladin sektor je partner Vladi i spremni smo da u svakom pogledu tu saradnju snažimo u zajedničkom interesu. Centru za razvoj nevladinih organizacija čestitam jubilej - 20 godina od osnivanja, sa uvjerenjem da ćemo naredni dočekati u još boljem društvenom ambijentu, čemu će pozitivan impuls – uvjeren sam – dati i ova konferencija“ – rekao je premijer Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?