Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Bijelom Polju: Realizacijom projekta regulacije Lima i Grnčara rješavamo višedecenijski problem građana u četiri opštine

Objavljeno: 20.09.2019. 22:31 Autor: mprr

MPRRRealizacijom Projekta regulacije Lima i Grnčara stvoriće se uslovi za izvođenje kapitalnih infrastrukturnih radova na izgradnji višenamjenskih obaloutvrda na Limu i Grnčaru, a čiji se početak očekuje već tokom naredne godine.


Time će se riješiti višedecenijski problemi sa poplavama, sačuvati vodotoci,   zaštititi stanovništvo, zemljište i objekti, a ujedno dobiti moderna šetališta i ambijent uz rijeku u četiri opštine na Sjeveru. 


Kako je danas saopšteno na predstavljanju projekta u Opštni Bijelo Polje, za ovaj projekat od kapitalne važnosti za opštine – Bijelo Polje, Berane, Plav i Gusinje opredijeljeno je oko 20 miliona eura.   

 

Pripremu projektne dokumentacije realizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankom, a finansirana  je iz bespovratnih sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i Specijalnog fonda za klimatske promjene (SCCF), a u okviru regionalnog projekta „Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu“.


Ovaj projekat je danas predstavljen u Opštini Bijelo Polje, u prisustvu potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića, šefa kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru g-din Emanuela Salinasa, kao i predsjednika opština.

Potpredsjednik Simović je izrazio zadovoljstvo što danas svi zajedno svjedoče o progresu ovog projekta od izuzetnog značaja za ove četiri opštine.

„Uredićemo korita rijeka Lim i Grčara. Zaštitićemo se od poplava i sačuvaćemo imovinu naših građana. Sačuvaćemo poljoprivredno zemljište i zaštititi ga od trajnog gubitka. To je naš ograničeni resurs i moramo ga čuvati. Gradićemo infrastrukturu, vidjeli ste kakvu, koja će imati svoje posebne vrijednosti, ambijentalne, turističke i rekreativne“, kazao je Simović ističući da je u pitanju multifunkcionalni projekat sa kojim Vlada pokazuje odlučnost da rješava pitanje zaštite životne sredine“, poručio je Simović dodajući da svi zajedno moraju podizati svijest o važnosti zaštite okoline.

MPRRMPRR

I ove animacije će biti stvarnost

 

On je istakao da Vlada Crne Gore u saradnji sa SB realizuje brojne projekte u mnogim oblastima, a koji su imali velike efekte po ekonomiju i razvoj crnogorskog društva, ali da je lično bio posebno posvećen realizaciji ovog projekta, uvažavajući domete svih ostalih, jer Regulacija Lima i Grnčara ima višestruku vrijednost.

„Decenijama smo svjedočili da ono što treba da bude prednost i šansa u svakom gradu, a to je izlazak na rijeku, kontakt sa rijekom, bila je, nažalost, izazov i kazna. Zbog bujičnih rijeka, svjedočili smo poplavama, odnošenju plodnog zemljišta, uništavanju imovine i velikim štetama pričinjenim stanovništvu. To su razlozi što smo u prethodnim komunikacijama sa partnerima iz Svjetske banke, a uz podršku u prvoj fazi projekta, bespovratnih sredstava GEF i SCCF nastojali i uspjeli da dobijemo značajna sredstva na nivou regionalnog projekta, koja smo opredijelili za pripremu ovog projekta“, kazao je Simović, dodajući da vjeruje da će do kraja novembra biti završen Glavni projekat za realizaciju infrastrukture koju smo vidjeli na animacijama.

„Animacije koje smo vidjeli sjutra treba da budu stvarnost, slike u Bijelom Polju, Gusinju, Plavu, Beranama, ali i u Andrijevici koja ima trenutno imovinske probleme i potrebu eksproprijacije, ali ćemo u sklopu ovog projekta definisati određene aktivnosti koje će biti od važnosti za građane i u  toj opštini.

Ovim projektom, u Gusinju će regulacijom biti obuhvaćeno 5,5 km toka Grnčara, zašta će biti izdvojeno 6,7 miliona eura. U Plavu će se regulisati Lim u dužini od 2,2 km i uložiti 2,6 miliona eura. Projekat regulacije Lima u Beranama će promijeniti urbano jezgro ovog grada u dužini 1,6 km, u šta će biti investirano 2,5 miliona eura. U Bijelom Polju izgradnja lijeve obaloutvrde Lima u dužini od 600 metara, investiraće se 1,6 miliona eura.   

Simović je pozvao sve prisutne na saradnju kako bi se procedure ispoštovale u rokovima i radovi počeli u planiranoj dinamici.

MPRRMPRR

SB: Problem će biti okrenut u šansu za razvoj 

Šef Kancearije SB Šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas kazao je da je posebno inspirisan idejom projekta koja nešto što je problem, kakvi su rizici od poplava, nešto što je problem može okrenuti u korist i šansu za razvoj. Rješavanjem rizika od poplava, kroz ovaj projekat, unaprijediće se mogućnosti za poljoprivrednu proizvodnju, turizam i bolji kvalitet života građana u ovim opštinama. Zahvalio se timu koji je radio na projektu, Vladi Crne Gore, posebno potpredsjedniku Simoviću koji je, kako je kazao, uložio značajan trud da projekat uspije.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, kao domaćina, Petar Smolović istakao je da je Lim do sada predstavljao opasnost, odnosno rijeku koja je plavila i stvarala probleme. „Zato je ovo značajan momenat za čitav sjever, jer Lim postaje potencijal i šansa, prije svega za razvoj poljoprivrede u onim zonama, gdje će se napraviti zaštita od plavljenja, rekao je on. Smolović je podsjetio da će sa završetkom projekta izgradnje Kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, Bijelo Polje imati čistu i ekološki zaštićenu rijeku. A da se regulacijom korita i izgradnjom šetališta dobija izlaz grada na vodu.

“Posebno važno za Bijelo Polje što ćemo urediti centralnu zonu grada i stvoriti modernu ambijentalnu cjelinu koja će u potpunosti transformisati izgled Bijelog Polja, jer će izaći na rijeku.

I predsjednici ostalih opština iskazali su zadovoljstvo realizacijom projekta koji će riješiti brojne probleme na teritoriji njihovih opština i iskazali sprenost da maksimalno tome doprinesu.



PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?