Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Монтажа жичаре на ски центру Цмиљача

Монтажа жичаре на ски центру Цмиљача
Датум објаве 23.09.2019 11:17 | Аутор СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Монтажа нове шестосједне жичаре на планинском ски центру Цмиљача у Бијелом Пољу, коју Влада Црне Горе финансира са девет милиона еура из капиталног буџета, тече планираном динамиком.

Ријеч је о модерној опреми италијанског произвођача Леитнера, чије се жичаре данас налазе на многим познатим ски центрима у свијету. Радови на Цмиљачи, након спроведеног поступка јавне набавке, Управа јавних радова повјерила је подгоричкој компанији “Нови Волвокс”. Пројектовани капацитет жичаре је 2.600 скијаша на сат, а њена дужина је близу 1,4 километра.

Један од захтјевнијих сегмената овог пројекта је изградња приступне саобраћајнице Равна Ријека - Латинска коса - Јасиковац - Цмиљача, укупне дужине близу 16 километара, која ће повезати будући планински центар са магистралним путем и тако га учинити приступачним за све љубитеље зимког туризма. На дијелу од Јасиковца до врха Цмиљаче тренутно је ангажовано неколико извођача.

Инжењерски тим Управе јавних радова истовремено реализује и пројекат изградње електроенергетске инфраструктуре за потребе напајања будуће жичаре у оквиру ски комплекса Цмиљача, а први елементи биће завршени до краја текуће године.

Уговором који је потписан са подгоричким доо “Еминент”, прецизирана је изградња трафостанице 35/10 кВ на локацији Мајсторовина у Бијелом Пољу. Вриједност ове инвестиције, коју ће Влада Црне Горе такође финансирати кроз капитални буџет, износи више од 1,18 милиона еура.

Укупно улагање у стављање жичаре и ски стаза у функцију, као и изградње електроенергетске, водоводне инфраструктуре и приступних саобраћајница, износи око 23 милиона еура, а само ове године Влада Црне Горе ће издвојити више од четири милиона еура.

На подручју бјелопољске општине у току је и реализација пројекта валоризације Ђаловића пећине, једног од значајнијих подухвата у области туризма, не само на овом подручју, већ и у цијелој Црној Гори. Влада ће наредних година са око 18 милиона еура финансирати опремање и уређење пећине, изградњу жичаре изнад Ђаловића клисуре и цјелокупне саобраћајне и друге инфраструктуре.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ