Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Montaža žičare na ski centru Cmiljača

Objavljeno: 23.09.2019. 17:17 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Montaža nove šestosjedne žičare na planinskom ski centru Cmiljača u Bijelom Polju, koju Vlada Crne Gore finansira sa devet miliona eura iz kapitalnog budžeta, teče planiranom dinamikom.

Riječ je o modernoj opremi italijanskog proizvođača Leitnera, čije se žičare danas nalaze na mnogim poznatim ski centrima u svijetu. Radovi na Cmiljači, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, Uprava javnih radova povjerila je podgoričkoj kompaniji “Novi Volvoks”. Projektovani kapacitet žičare je 2.600 skijaša na sat, a njena dužina je blizu 1,4 kilometra.

Jedan od zahtjevnijih segmenata ovog projekta je izgradnja pristupne saobraćajnice Ravna Rijeka - Latinska kosa - Jasikovac - Cmiljača, ukupne dužine blizu 16 kilometara, koja će povezati budući planinski centar sa magistralnim putem i tako ga učiniti pristupačnim za sve ljubitelje zimkog turizma. Na dijelu od Jasikovca do vrha Cmiljače trenutno je angažovano nekoliko izvođača.

Inženjerski tim Uprave javnih radova istovremeno realizuje i projekat izgradnje elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja buduće žičare u okviru ski kompleksa Cmiljača, a prvi elementi biće završeni do kraja tekuće godine.

Ugovorom koji je potpisan sa podgoričkim doo “Eminent”, precizirana je izgradnja trafostanice 35/10 kV na lokaciji Majstorovina u Bijelom Polju. Vrijednost ove investicije, koju će Vlada Crne Gore takođe finansirati kroz kapitalni budžet, iznosi više od 1,18 miliona eura.

Ukupno ulaganje u stavljanje žičare i ski staza u funkciju, kao i izgradnje elektroenergetske, vodovodne infrastrukture i pristupnih saobraćajnica, iznosi oko 23 miliona eura, a samo ove godine Vlada Crne Gore će izdvojiti više od četiri miliona eura.

Na području bjelopoljske opštine u toku je i realizacija projekta valorizacije Đalovića pećine, jednog od značajnijih poduhvata u oblasti turizma, ne samo na ovom području, već i u cijeloj Crnoj Gori. Vlada će narednih godina sa oko 18 miliona eura finansirati opremanje i uređenje pećine, izgradnju žičare iznad Đalovića klisure i cjelokupne saobraćajne i druge infrastrukture.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?