Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Потпредсједник Пажин: Влада покреће снажнији одговор државе у борби против трговине људима

Потпредсједник Пажин: Влада покреће снажнији одговор државе у борби против трговине људима
Датум објаве 23.09.2019 14:42 | Аутор КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе је спремна да покрене и координира снажнији и одлучнији одговор државних институција и читавог друштва на проблем трговине људима, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на тематској сједници Савјета за владавину права посвећеној борби против трговине људима.

Савјет је закључио да је, осим одлучног дјеловања полиције, тужилаштва и судова у циљу кажњавања починилаца ових тешких кривичних дјела, такође неопходно обезбиједити и адекватну здравствену, социјалну и правну заштиту за жртве трговине људима, како би се што лакше опоравиле од претпљених траума и што успјешније укључиле у редовне друштвене токове.

На сједници је оцијењено да одређени облици трговине људима, попут злоупотребе дјеце у сврхе просјачења и склапања принудних бракова, захтијевају осим репресивног и значајан едукативни рад са нарочито угроженим заједницама, у смислу сузбијања ових негативних феномена. 

Чланови Савјета су се сагласили да је неприхватљиво да у Црној Гори данас постоје дјеца која, под оправдањем традиције или обичаја, бивају присиљена да просе или ступају у назаконите бракове. Потпредсједник Пажин је оцијенио да је дужност црногорског друштва да не дозволи да такви антицивилизацијски обичаји буду и даље узрок кршења основних људских права дјеце, поништења њиховог достојанства и заостајања читавих заједница.

Закључено је, такође, да је потребан рад на едукацији погођених заједница у којима је потребно објаснити родитељима да црногорско друштво кроз бесплатне и свима доступне јавне услуге, у првом реду бесплатно образовање, нуди много боље животне прилике њиховој дјеци од погубних обичаја који једнако уништавају и њихово дјетињство и њихову будућност. 

Поздрављено је формирање Оперативног тима за борбу против трговине људима, састављеног од представника тужилаштва, полиције и Министарства правде, и изражено очекивање да ће већ до краја године координиране активности државних органа произвести значајније резултате у сузбијању ових тешких кривичних дјела.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ