Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković otvorio Mojkovačku filmsku jesen: Za razvoj kulture na sjeveru uloženo preko milion i po eura

Objavljeno: 24.09.2019. 02:18 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Vlada Crne Gore je za prethodne tri godine za razvoj kulture samo na sjeveru opredijelila preko milion i po eura, kazao je premijer Duško Marković na otvaranju festivala „Mojkovačka filmska jesen”.

„Nastavićemo da izdvajamo i dodatna sredstva za kulturu, i ovdje u Mojkovcu, na svakom drugom mjestu”, kazao je predsjednik Marković i dodao da je Mojkovačka filmska jesen jedna od najstarijih manifestacija kulture u Crnoj Gori, sa višedecenijskom tradicijom koja je duboko ukorijenjena i na prostoru bivše Jugoslavije.

„Tokom postojanja od bezmalo četiri i po decenije, Mojkovačka filmska jesen prolazila je kroz različite koncepcijske promjene i prilagođavanja, i danas se na širim prostorima prepoznaje kao Festival glumca istog govornog područja”, kazao je predsjednik Marković i dodao da Festival danas prepoznajemo kao scenu za promociju domaćih filmskih stvaralaca, razvoj nacionalne kinematogafije, ali i kao priliku za regionalnu i širu participaciju u ovoj kulturnoj sferi.

Poseban je i zapažen značaj Festivala za kulturnu ponudu Mojkovca, odnosno crnogorskog sjevera, ali i države u cjelini”, rekao je premijer Marković.

On je podsjetio da su Vlada i Ministarstvo kulture uložili značajan trud kako bi crnogorska kinematografija bila usklađena sa zahtjevnim međunarodnim standardima, i postala dio jedinstvene evropske filmske scene.

„Unaprijedili smo zakonodavstvo, obezbijedili stabilne izvore finansiranja. To je omogućilo da Crna Gora pristupi najznačajnijim evropskim programima i fondovima. U toj ravni je i ovogodišnje članstvo u veoma značajnom fondu za kinematografiju Savjeta Evrope – EURIMAŽ. Podsjetiću i da smo formirali Filmski centar, uspostavljajući institucionalizaciju u kinematografskoj industriji”, kazao je premijer Marković.

Film kao sedma umjetnost, sa svojim nezamjenjivim sadržajima, snažno doprinosi pozicioniranju nacionalne kulture u širim okvirima. Njegova dokumentarna sfera, uz druge prioritetne oblasti kulturno-umjetničkog stavaraštva, ima neizostavnu i nezamjenjivu ulogu u očuvanju državnog i kulturnog identiteta.

„Manifestacije poput Mojkovačke filmske jeseni, Ratkovićevih večeri poezije, te sadržaji kulture i umjetnosti koji se prepoznaju po nagradama koje nose imena naših najznačajnijih pisaca – pripadaju politikama koje na najbolji način čuvaju bogatu umjetničku tradiciju, multikulturalnu baštinu i identitet Crne Gore”, naglasio je predsjednik Vlade.

Zbog prirodnih ljepota, rekao je predsjednik Marković, Crna Gora se kroz umjetničku optiku prepoznaje kao sve zanimljivija filmska destinacija: „Iz tih razloga, posebna pažnja posvećuje se promociji Crne Gore kao izuzetnog potencijala za međunarodnu filmsku industriju, uz primjenu odgovarajućih podsticajnih mjera”.

Svi napori koji budu usmjereni ka uključivanju u regionalne i evropske tokove saradnje, te promociji kulturnog turizma, imaće snažnu podršku Vlade i Ministarstva.


KABINET PREDSJEDNIKA VLADE




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?