Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Министар Дармановић на Самиту о климатској акцији у Њујорку: Мобилисати политичке и економске ресурсе у правцу ограничења раста глобалне температуре

Министар Дармановић на Самиту о климатској акцији у Њујорку: Мобилисати политичке и економске ресурсе у правцу ограничења раста глобалне температуре
Датум објаве 23.09.2019 19:16 | Аутор МВП | Извор: Министарство вањских послова

Испис Штампај страницу


МВПМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић присуствовао је данас Самиту о климатској акцији на тему „Трка коју можемо освојити, трка коју морамо побиједити”, који се одржава у Њујорку уочи 74. засиједања Генералне скупштине Уједињених нација.

У фокусу Самита који је организован на иницијативу генералног секретара УН-а Антонија Гутереша било је мобилисање политичких и економских ресурса на највишим нивоима како би се унаприједиле акције потребне за ограничење раста глобалне температуре на безбједан ниво.

Указано је на ургентност у погледу снажења заједничког одговора и предузимање одлучних корака на плану имплементације међународних споразума, у првом реду Париског споразума и закључака УН Конференције о климатским промјенама ЦОП24.

Лидери држава чланица су током самита изнијели конкретне планове за повећање националних доприноса које ће спроводити од 2020. године за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште до 2030. године за 45% и постизање нулте емисије ових гасова до 2050. године.

Шеф црногорске дипломатије је присуствовао и састанку на високом нивоу – Глобални позив за заштиту вјерских слобода, чији је домаћин био предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп.

МВПТом приликом размотрени су изазови са којима се суочавају најважнији субјекти у области вјерских слобода и идентификовани конкретни начини како би се спријечио прогон и дискриминација припадника разних вјерских заједница и дао даљи подстицај већем поштовању вјерских слобода. Такође, указано је на значај што снажније међународне подршке вјерским слободама.

Министар Дармановић је учествовао и на радном састанку који је за лидере Западног Балкана организовала висока представница ЕУ за вањску политику и безбједност Федерика Могерини. Током сусрета, потврђена је снажна посвећеност европској перспективи и истакнута важност наставка реформи, сарадње и добрих регионалних односа.
Министарство вањских послова