Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Prerađivači kroz IPARD mogu dobiti do 60 odsto bespovratne podrške za prečišćavanje otpadnih voda

Objavljeno: 24.09.2019. 22:45 Autor: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Preduzeća sa područja Glavnog grada, koja se bave preradom poljoprivrednih i ribljih proizvoda, danas su bili u prilici da se u razgovoru sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja detaljno upoznaju sa uslovima i mogućnostima da dobiju bespovratnu podršku za investicije u unapređenje svoje proizvodnje.

Za zainteresovane je u Podgorici organizovana info - radionica povodom aktuelnog drugog javnog poziva za podršku preradi kroz IPARD program.

Na ovaj poziv prerađivači mogu aplicirati do 04. novembra i iskoristiti mogućnost da uz bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije završe investicije koje im omogućavaju rast proizvodnje, uvođenje EU standarda i rast konkuretnosti, ali i da usklade svoju proizvodnju sa zahtjevnim standardima vezanim za zaštitu životne sredine.

Prisutnima je pojašnjeno da predmet investicije može biti izgradnja, rekonstrukcija ili opremanje objekata za prijem i preradu proizvoda, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na proizvodnoj jedinici, investicije u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda.

Kroz IPARD javni poziv za preradu, mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 40.000€ do 1.500.000€, za koje mogu dobiti podršku do 50% prihvatljivih troškova.

Dododatnih 10% odsto bespovratne podrške mogu dobiti za dio ulaganja vezan za upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada, što je posebno značajno u cilju sprječavanja incidenatnih situacija u vodotocima kakve smo imali u prethodnom periodu. Za projekte namijenjene zaštiti životne sredine prerađivači, znači, mogu dobiti sredstava IPARD programa i grantove od 60 odsto ukupne investicije.

Napominjemo da će, shodno nedavnoj odluci Vlade koja je na predlog Ministarstva usvojila Informaciju o degradaciji ribolovnih voda i zaključcima vezanim za koordinirane aktivnosti nadležnih organa na rješavanju ovog izazova, svi privredni subjekti biti u prilici da se na dodatnim prezentacijama upoznaju sa mogućnostima podrške za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Važno je napomenuti da se kroz IPARD poziv za podršku preradi podržavaju i početnici, te da zainteresovani aplikanti mogu osnovati preduzeće do trajanja javnog poziva i aplicirati za sredstva podrške.

Korisnici IPARD drugog javnog poziva za preradu mogu biti pravna lica (mikro, mala i srednja) preduzeća, kao i kooperative. U skladu sa kriterijumima, korisnici mogu biti i velika preduzeća.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

http://www.ipard.gov.me/vijesti/208876/Drugi-Javni-poziv-za-dodjelu-sredstava-finansijske-podrske-za-Mjeru-3-Investicije-u-fizicki-kapital-za-preradu-i-marketing-poljo.html

PR Služba Ministarstva poljoprivrede I ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?