Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Darmanović na marginama 74. zasijedanja Generalne skupštine UN imao više bilateralnih susreta

Ministar Darmanović na marginama 74. zasijedanja Generalne skupštine UN imao više bilateralnih susreta
Datum objave 25.09.2019 07:51 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović prisustvovao je otvaranju Generalne debate 74. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja se održava u Njujorku. 
MVP
Svjetski lideri govorili su na temu „Stimulisanje multilateralnih napora za iskorjenjivanje siromaštva, postizanje kvalitetnog obrazovanja, borbe protiv klimatskih promjena i inkluzije“.

Na marginama zasijedanja Generalne skupštine UN, ministar Darmanović se sastao sa prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za međunarodne organizacije Džonatanom Murom. Sagovornici su konstatovali da su sadržajni odnosi Crne Gore i SAD osnaženi savezništvom u NATO, te na toj liniji istakli važnost uzajamne podrške u multilateralnim formatima.

Tokom boravka u Njujorku, ministar Darmanović je razgovarao i sa generalnim sekretarom Unije za Mediteran Naserom Kamelom. Na sastanku je bilo riječi o daljim modelima saradnje Crne Gore i Unije za mediteran, te pohvaljena uloga naše države na Zapadnom Balkanu, kao i ostvareni rezultati u procesu evropske integracije. Naglašena je važnost temeljnih vrijednosti Unije, među kojima su stabilnost regiona, ekonomska povezanost, kao i usklađenost sa pozicijama EU. 
MVPNa marginama Generalne skupštine UN, ministar Darmanović je imao sastanak sa delegacijom Američko-jevrejskog komiteta. Tokom razgovora akcentovan je značaj suprotstavljanja antisemitizmu na globalnom nivou uz poštovanje vjerskih, nacionalnih i etničkih prava. U tom kontekstu, pohvaljen je položaj Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i doprinos države njihovom bezbjednom životu.

Ministar Darmanović je prisustvovao i prijemu koji su upriličili predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini.

Ministarstvo vanjskih poslova