Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

 

Пријава злоупотребе службених возила

 

Министар Дармановић на маргинама 74. засиједања Генералне скупштине УН имао више билатералних сусрета

Министар Дармановић на маргинама 74. засиједања Генералне скупштине УН имао више билатералних сусрета
Датум објаве 25.09.2019 07:51 | Аутор МВП | Извор: Министарство вањских послова

Испис Штампај страницу


МВПМинистар вањских послова проф. др Срђан Дармановић присуствовао је отварању Генералне дебате 74. засиједања Генералне скупштине Уједињених нација која се одржава у Њујорку. 
МВП
Свјетски лидери говорили су на тему „Стимулисање мултилатералних напора за искорјењивање сиромаштва, постизање квалитетног образовања, борбе против климатских промјена и инклузије“.

На маргинама засиједања Генералне скупштине УН, министар Дармановић се састао са првим замјеником помоћника државног секретара САД за међународне организације Џонатаном Муром. Саговорници су констатовали да су садржајни односи Црне Горе и САД оснажени савезништвом у НАТО, те на тој линији истакли важност узајамне подршке у мултилатералним форматима.

Током боравка у Њујорку, министар Дармановић је разговарао и са генералним секретаром Уније за Медитеран Насером Камелом. На састанку је било ријечи о даљим моделима сарадње Црне Горе и Уније за медитеран, те похваљена улога наше државе на Западном Балкану, као и остварени резултати у процесу европске интеграције. Наглашена је важност темељних вриједности Уније, међу којима су стабилност региона, економска повезаност, као и усклађеност са позицијама ЕУ. 
МВПНа маргинама Генералне скупштине УН, министар Дармановић је имао састанак са делегацијом Америчко-јеврејског комитета. Током разговора акцентован је значај супротстављања антисемитизму на глобалном нивоу уз поштовање вјерских, националних и етничких права. У том контексту, похваљен је положај Јеврејске заједнице у Црној Гори и допринос државе њиховом безбједном животу.

Министар Дармановић је присуствовао и пријему који су уприличили предсједник Европског савјета Доналд Туск, први потпредсједник Европске комисије Франс Тимерманс и висока представница ЕУ за вањске послове и безбједносну политику Федерика Могерини.

Министарство вањских послова