Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović na ministarskom sastanku u Briselu i R&I Days

Objavljeno: 25.09.2019. 14:25 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, juče je, na poziv komesara za istraživanje i inovacije, Karlosa Moedasa, učestvovala na ministarskom sastanku Platforme za istraživanje i inovacije na Zapadnom Balkanu. Komesar Moedas je sazvao ovaj sastanak sa ciljem da prodiskutuje sa ministrima iz našeg regiona pitanja od važnosti za polje integracija u EU u domenu nauke i inovacija. Naime, okvirni program za istraživanje i inovacije, Horizont Evropa, koji će od 2021. g. naslijediti sadašnji program, Horizont 2020, u fazi je otvorenih konsultacija sa različitim zainteresovanim stranama.

U uvodnom obraćanju, komesar Moedas je istakao želju da Evropa sazna više o našem regionu, kao što ga je on upoznao. Istakao je da je region dobro integrisan u Evropski istraživački prostor i da uvijek činimo da se osjeća ponosnim na Evropu, jer pri svakoj njegovoj posjeti zemljama regiona, mi pričamo dobro o EU.

Ministarstvo nauke
Pohvalio je sposobnost regiona da se fokusira, i da pored u nekim segmentima teške situacije, postižemo dobre rezultate. Kao primjer za ovaj iskaz naveo je rad ministarke Sanje Damjanović i projekat SEEIIST. “SEEIIST je upravo to – istrajnost, upornost i stav ‘mi to možemo’. Na sve sumnje da li je to moguće, Sanja je svojim radom dokazivala da može. SEEIIST će imati nevjerovatne efekte na region, vratiće ljude, privući će i druge talente, podstaći će ekonomski rast. Ja vas uvijek ističem kao svijetli primjer i drago mi je što sam tokom ovih godina izgradio prijateljstvo sa Sanjom” – rekao je komesar Moedas.

Ministri su odgovarali na komesarova pitanja o iskustvima učešća u programu Horizont 2020, kao i o perspektivi implementacije strategija pametne specijalizacije. Ministarka Damjanović se na kraju svog inspirativnog izlaganja zahvalila komesaru koji uskoro završava svoj mandat, na iskrenoj podršci i transformativnoj ulozi koju je odigrao za Evropski istraživački prostor, gdje je svojom strategijom “3O” (Otvorene inovacije; Otvorena nauka; Otvorenost ka svijetu) napravio proboj u politikama koje nauku čine mnogo korisnijom za inovacije i za društvo. “Bili ste prava inspiracija za sve nas – političare i naučnike”, rekla je na kraju ministarka Damjanović.

Ministarka će danas, 25. septembra govoriti na panelu u okviru “R&I Days”, pod nazivom “Globalne aktivnosti za veći uticaj - Going global for greater impact”.

Dani istraživanja i inovacija (R&I Days) u Briselu dešavaju se kao dio konsultacija povodom budućeg okvirnog programa EU, Horizont Evropa. Naime, u aprilu ove godine postignut je sporazum o prihvatanju predloga Evropske komisije za budući okvirni program, između Evropskog parlamenta i Evropskog savjeta. Nakon toga otvorene su široke konsultacije u raznim oblicima. “Research & Innovation Days” je trodnevni događaj sa 3000 učesnika, gdje Evropska komisija uživo razgovara sa akterima na ovom polju o misijama, smjernicama i pravilima budućeg okvirnog programa, Horizon Europe.

Sve novosti o budućem programu mogu se pratiti na stranici:

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?