Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Darmanović na sastanku CEI u Njujorku: Crna Gora je započela pripreme za predsjedavanje Inicijativom

Ministar Darmanović na sastanku CEI u Njujorku: Crna Gora je započela pripreme za predsjedavanje Inicijativom
Datum objave 26.09.2019 09:33 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je na sastanku šefova diplomatija zemalja članica Centralno-evropske inicijative (CEI), koji je na marginama Generalne skupštine UN održan u Njujorku, u okviru italijanskog predsjedavanja.

Ministri su ocijenili da je Inicijativa tokom 30 godina postojanja potvrdila značaj i vjerodostojnost, prvenstveno kroz podršku kredibilnoj evropskoj perspektivi, održivom rastu, kao i projektno orijentisanoj saradnji.

Ministar Darmanović je informisao kolege da će Crna Gora obezbijediti sve preduslove za uspješno predsjedavanje CEI 2020. godine, te da smo već preduzeli aktivnosti na pripremi prioriteta i kalendara događaja koji će biti usklađeni sa strateškim ciljevima Inicijative.MVP

Ministri su razgovarali i o mogućnostima regionalnog povezivanja mladih, saradnji u oblastima naučne diplomatije, energetike, saobraćaja, kao i borbi protiv korupcije.

Šef crnogorske diplomatije je, u okviru delegacije koju je predvodio predsjednik Đukanović, imao sastanak i sa v.d. pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove SAD Filipom Rikerom. Tokom razgovora je istaknuto snažno partnerstvo Crne Gore i SAD, kao i posvećenost zvaničnog Vašingtona Zapadnom Balkanu u rješavanju preostalih otvorenih pitanja i stabilizaciji regionalnih prilika.

Ministar Darmanović je prisustvovao i radnoj večeri ministara vanjskih poslova koju je priredio državni sekretar SAD Majkl Pompeo.

MVP
Šef crnogorske diplomatije je tokom boravka u Njujorku razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Malte Karmelom Abelom, sa kojim je potpisao Memorandum o razumijevanju, kojim je predviđena saradnja diplomatskih akademija ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Malte.

U odvojenom susretu sa šefom diplomatije Singapura Vivianom Balakrišnanom iskazana je spremnost za intenziviranje političkih kontakata, prvenstveno kroz uzajamne posjete ministara, kao i unapređenje saradnje u oblastima od obostranog interesa.Ministarstvo vanjskih poslova