Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Konferencija CDT: Crna Gora prva država u regionu po otvorenosti institucija

Konferencija CDT: Crna Gora prva država u regionu po otvorenosti institucija
Datum objave 26.09.2019 13:18 | Autor MJU

Ispis Štampaj stranicu


Ministarka javne uprave Suzana Pribilović otvorila je danas  konferenciju „Otvorenost institucija izvršne i zakonodavne vlasti u regionu i Crnoj Gori: Forma bez suštine, u organizaciji Centra za demokratsku tranziciju (CDT). 

„Današnja konferencija u značajnoj mjeri će doprinijeti sagledavanju stanja u oblasti otvorenosti crnogorskih institucija kao i razmjenu iskustva i dobre prakse, kako bi u vremenu pred nama, sve države Zapadnog Balkana ostvarile napredak u ovoj oblasti. Posebno mi je zadovoljstvo što je Izvještaj o otvorenosti institucija izvršne vlasti u regionu i Crnoj Gori pokazao da Vlada Crne Gore i Ministarstvo javne uprave vode politiku otvorenosti svojih institucija, koja je temelj svakog demokratskog progresa. Da je tako potvrđuju i rezultati ovog Istraživanja koji su pokazali da je Crna Gora najotvorenija država u regionu, a da Ministarstvo javne uprave ispunjava indikatore otvorenosti u procentu iznad 92 posto“, kazala je Pribilović. 

Ona je kazala je Ministarstvo javne uprave u minulom periodu pokrenulo portal otvorenih podataka gdje se državni organi direktno informišu, ali i uključuju građane i privredu u svoje aktivnosti gradeći odnos povjerenja. Pored toga, unapređenje servisa eParticipacije i ponovo pokretanje ePeticije usmjereno je na aktivnosti povećanje učešća građana u ciklusu kreiranja javnih politika. 

„Takođe, Ministarstvo javne uprave je koordinator Partnerstva za otvorenu upravu, te kroz navedenu inicijativu ulažemo značajne napore da konkretnim mjerama i dosežnim ciljevima učini vidljivom primjenu u pogledu dostupnosti informacija i otvorenosti u javnoj upravi na nacionalnom i lokalnom nivou“, istakla je Pribilović. 

„Crna Gora je država koja realno sagledava nedostatke i probleme u primjeni principa otvorenosti. Iz tog razloga za nas ovi rezultati predstavljaju motiv da nastavimo da predano radimo na uspostavljanju svih mehanizama kako bi institucije sistema odgovorile očekivanjima građana, privrede, ali i obavezama našeg budućeg članstva u EU“, zaključila je Pribilović. 

Predsjednica Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Milica Kovačević, predstavljajući istraživanje o otvorenosti izvršnih vlasti i parlamenata u regionu, kazala je da crnogorska vlada, uz makedonsku najotvorenija u regionu. 

„Vlada Crne Gore i Vlada Sjeverne Makedonije su najotvorenije Vlade u regionu, s približno jednakim rezultatom od 78-79 odsto ispunjenih indikatora“, kazala je Kovačević. 

Ona je kazala da crnogorska ministarstva ostaju najotvorenija u regionu, s prosječno 64.45 odsto ispunjenosti kriterijuma otvorenosti, navodeći da tu postoje ogromne razlike između prvorangiranih ministarstava, koja ispunjavaju preko 80 odsto zadatih kriterijuma, i onih na začelju sa tek oko 40 odsto indikatora“. 

Ona je kazala da je Skupština Crne Gore i, po ovogodišnjem istraživanju najotvorenija u regionu, navodeći da ta institucija ispunjava 79 odsto indikatora otvorenosti, jer objavljuje većinu važnih podataka i dokumenata. 

Na konferenciji su predstavljeni novi rezultati istraživanja o nivou otvorenosti institucija izvršne vlasti u regionu i Crnoj Gori. Istraživanje je dio regionalnog projekta koji CDT sprovodi treću godinu u saradnji sa partnerima iz regionalne mreže nevladinih organizacija ACTION SEE, uz podršku Evropske komisije i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

Video: Izjava ministarke javne uprave Suzane Pribilović

Video: Konferencija „Otvorenost institucija izvršne i zakonodavne vlasti u regionu i Crnoj Gori - Forma bez suštine“ - KADROVI

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE