Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Bošković – Erjavec: Podrška Slovenije Crnoj Gori na EU putu

Bošković – Erjavec: Podrška Slovenije Crnoj Gori na EU putu
Datum objave 26.09.2019 13:12 | Autor mod | Izvor: Ministarstvo odbrane

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Crne Gore mr Predrag Bošković sastao se sa ministrom odbrane Republike Slovenije Karlom Erjavecom, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
  
mod
  
Bošković je poručio da je zadovoljan dinamikom napredovanja bilateralne saradnje dvije zemlje, koja se konstantno unaprjeđuje razmjenom iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i u okviru aktivnog učešća u regionalnim inicijativama. Bošković je istakao da se Vojska Crne Gore dosadašnjim angažovanjem dokazala kao kredibilan saveznik, ali i pouzdan oslonac crnogorskim građanima. 

mod

Dodaje da je saradnja posebno značajna kada je u pitanju evropska agenda. ''Razgovarali smo o tome kako da slovenačka iskustva u ovoj zadnjoj fazi crnogorske integracije u EU bolje iskoristimo i kako da prevaziđemo neke zamke koje postoje na tom putu, ali u svakom slučaju da iskoristimo ovo takozvano vrijeme nedoumica koje vlada u pojedinim zemljama Unije, kada je proširenje u pitanju. Ono što je do Crne Gore - treba da ispunimo na najbolji i najbrži način, kako bi stvari posložili i čekali taj politički stav EU oko proširenja.''

Bošković je izrazio izuzetnu zahvalnost Ministarstvu odbrane Republike Slovenije na saradnji vojski dvije zemlje u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji, gdje je naše Odjeljenje inženjerije prisutno u sklopu inženjerskog voda slovenačke vojske. Dodao je i da je ovaj vid saradnje od nemjerljivog značaja za Crnu Goru, kao i da stojimo čvrsto pri namjeri za nastavak zajedničkog prisustva u Letoniji. 

mod

''Veoma je dobro to što su se Slovenija i Crna Gora opredijelile prema istim kompanijama za nabavku helikoptera i oklopnih vozila. To znači da će integracija i operabilnost naše dvije vojske u budućem periodu ići na lakši način, imajući na umu da su naše dvije zemlje opredjeljene jedna prema drugoj kada su u pitanju zajedničke aktivnosti, bilo u vježbama ili misijama.''

mod 

Ministar Erjavec je naglasio da Crna Gora može računati na Sloveniju kao pouzdanog saveznika u svim oblastima. Poručuje da je zadovoljan izvanrednim bilateralnim odnosima dvije zemlje u oblasti odbrane, ističući da uspjesi Crne Gore, njen ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU, predstavljaju dobar primjer za ostale zemlje Zapadnog Balkana, koje teže NATO i EU integracijama.

mod

''Slovenija će 2021.godine predsjedavati Savjetom Evrope. Mislim da će to biti dobra prilika za saradnju, kada je u pitanju odbrana i važnost Unije. Naš prioritet za vrijeme predsjedavanja biće Zapadni Balkan i mi ćemo nastaviti da dajemo podršku Crnoj Gori kad govorimo o članstvu'', kazao je Erjavec. 
  
Ministar Erjavec će 27. septembra učestvovati na Danu visokih zvanica (DVD) vježbe “Zajednički izazov 2019”, na kojem će biti prikazana osposobljenost multinacionalne čete za planinsko ratovanje, kao i naoružanja i opreme sa kojom raspolaže Vojska Crne Gore.

MINISTARSTVO ODBRANE