Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vlada Crne Gore utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora

Objavljeno: 26.09.2019. 21:19 Autor: Ministarstvo kulture
Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora.

S tim u vezi, nakon sjednice, predstavnicima medija obratio se ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je istakao kako je danas utvrđenom prijedlogu prethodio period tokom kojeg je realizovano niz drugih aktivnosti.

Utvrđivanje prijedloga izmjena postojećeg zakonskog rješenja, prije svega, motivisano je kako bismo očuvali status Kotora na UNESCO Listi svjetske baštine, a izradi ovog dokumenta prethodio je Akcioni plan, koji je ujedno postao i Vladina strategija u minulom periodu. Upravo u tom razdoblju, koje je trajalo tri godine, donijeli smo i niz drugih, izuzetno značajnih odluka i sproveli kompleksne aktivnosti, kako bi ove godine sa Komiteta u Bakuu dobili značajno ohrabrenje i pozitivne ocjene UNESCO. Jedna od njih bilo je uvođenje moratorijuma na gradnju, a zatim je prvi put u nacionalno zakonodavstvo uveden mehanizam izrade Procjene uticaja na baštinu (HIA) – naglasio je on.

Ministar Bogdanović govorio je i o ključnim izmjenama koje su predviđene danas utvrđenim aktom.

Ovim dokumentom, izmijenjeni su članovi koji referišu na izradu Procjene uticaja na baštinu u smislu jasnijih smjernica za samu proceduru. Novo rješenje takođe predviđa uvođenje razlike u proceduri za zonu zaštite i za zaštićenu okolinu/bafer zonu, te je precizirano da se procjene uticaja za bafer zonu definišu na osnovu posebnog akta koji će donijeti Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Taj dokument treba da odredi lokacije u bafer zoni koje imaju uticaj na univerzalnu vrijednost i za koje je neophodno raditi HIA – istakao je on.

Ministar Bogdanović zaključio je kako predložene izmjene i dopune dodatno definišu procedure izrade pojedinačnih procjena za baštinu, ali i da ostavljaju prostor da se te procedure izrađuju samo u okviru zona koje posebnim aktom definiše Uprava za zaštitu kulturnih dobara.


MINISTARSVO KULTURE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?