Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Ministar Darmanović u Njujorku na sastanku Grupe prijatelja za medijaciju: Mirno rješavanje sporova značajno sredstvo za inkluziju

Ministar Darmanović u Njujorku na sastanku Grupe prijatelja za medijaciju: Mirno rješavanje sporova značajno sredstvo za inkluziju
Datum objave 26.09.2019 18:33 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


MVP

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović prisustvovao je danas ministarskom sastanku Grupe prijatelja za medijaciju koji je održan na marginama 74. zasijedanja Generalne skupštine UN.

Tom prilikom, ukazano je na značaj novih tehnologija za mir i mirno rješavanje sporova kao sredstava za inkluziju. Učesnici su se saglasili da za uspjeh medijacije veliki značaj ima uključivanje svih segmenata društva, prije svega žena, mladih i civilnog društva.

Na marginama skupa, ministar Darmanović je razgovarao sa šefom diplomatije Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom. Sagovornici su ocijenili da su veoma dobri odnosi dvije države, osnaženi intenzivnim političkim dijalogom i savezništvom u NATO. Iskazano je zadovoljstvo što će politika proširenja biti jedan od prioriteta Hrvatske tokom presjedavanja Savjetom EU koje počinje u januaru 2020. godine.

U nastavku dana planirano je učešće šefa crnogorske diplomatije na ministarskom sastanku na temu multilateralizma u organizaciji Njemačke i Francuske, zatim radnom ručku ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), kao i potpisivanje sporazuma u oblastima kulture i obrazovanja sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom.


Ministarstvo vanjskih poslova