Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

 

Prijava zloupotrebe službenih vozila

 

Sastanak A5 održan na marginama GS UN: Nastavak integracije Zapadnog Balkana u EU i NATO doprinosi stabilnosti

Sastanak A5 održan na marginama GS UN: Nastavak integracije Zapadnog Balkana u EU i NATO doprinosi stabilnosti
Datum objave 27.09.2019 16:38 | Autor MVP | Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova

Ispis Štampaj stranicu


MVPMinistar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je na sastanku šefova diplomatija država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji je u okviru albanskog predsjedavanja organizovan u Njujorku na marginama 74. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ministri su razmotrili značaj nastavka procesa evroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana, kao i kontinuirane podrške SAD ovom procesu.

Ministar Darmanović je kazao da je Crna Gora posvećena zajedničkim ciljevima, te da nastavlja da bude aktivan promoter politike otvorenih vrata. MVP

- A5 i druge regionalne inicijative su ključne za bezbjednost našeg regiona, evropsku i evroatlantsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana – kazao je šef crnogorske diplomatije. Pozdravljajući dostignuća Sjeverne Makedonije, ministar Darmanović je kazao da će još jedna članica uskoro postati NATO saveznik, što predstavlja ogroman doprinos regionalnoj stabilnosti.

Na marginama zasijedanja, šef crnogorske diplomatije je prisustvovao i ministarskom sastanku nove inicijative Alijansa za multilateralizam u organizaciji Njemačke i Francuske. Tom prilikom je ocijenjeno da multilateralni poredak zasnovan na pravilima garantuje međunarodnu stabilnost i mir, te da zajednički izazovi mogu biti riješeni samo kroz saradnju.

Tokom boravka u Njujorku, ministar Darmanović je sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom potpisao Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja koji se odnosi na stipendiranje studenata i Sporazum između vlada Crne Gore i Turske o saradnji u oblasti kulture.

Ministarstvo vanjskih poslova